Meer hiv-infecties in Europa

Het aantal hiv-infecties in Europa was sinds het begin van het bijhouden van die cijfers in 1980 nog nooit zo hoog als in 2015. Meer dan 153.000 mensen raakten vorig jaar besmet, een groei van 7 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dinsdag bekend.

In Europa zijn nu meer dan twee miljoen mensen besmet met het aidsvirus. Nederland telde vorig jaar ongeveer 23.000 mensen met hiv, werd eerder al bekend. Dat zijn er zo'n 900 meer dan in 2014. Vooral in de Oost-Europese landen is een forse stijging te zien. Het aantal hiv-infecties in landen als Rusland, Oekraïne, Bulgarije en Hongarije nam met bijna 80 procent toe tot ruim 121.000. Behalve onveilige seks, wordt het virus daar ook veelal overgedragen door verontreinigde drugsnaalden.

Het Nederlandse Aidsfonds is bezorgd over het groeiend aantal hiv-infecties wereldwijd. Volgens hen is de aidsepidemie opnieuw gevaarlijk in opmars. De internationale financiering voor de bestrijding van aids neemt wereldwijd af, terwijl het aantal nieuwe hiv-infecties juist sterk toeneemt in sommige regio?s en landen.