Kieskeurigheid bij peuters genetisch

Kieskeurigheid en het niet willen proberen van nieuw voedsel bij peuters, zit deels in de genen. Genen spelen dan ook een grotere rol bij moeilijk eetgedrag dan de opvoeding, melden onderzoekers van University College Londen.

De wetenschappers stelden vast dat afwijkingen in kieskeurigheid even sterk beïnvloed werden door genen als door de omgeving. Bij voedselneofobie was de invloed van de genen ook groot, maar speelde de omgeving veel minder sterk mee. De conclusie van het onderzoek toont aan dat ouders zich niet geheel verantwoordelijk hoeven te voelen voor het moeilijke eetgedrag van hun kinderen, melden de onderzoekers. Maar, eetgedrag is met goede opvoeding wel veranderbaar.

De onderzoekers analyseerden gegevens van 1.921 families met tweelingen van zestien maanden oud. Ze zochten de oorzaken van twee gedragingen, die vaak samengaan: kieskeurigheid (weinig soorten voedsel willen eten) en voedselneofobie (geen onbekend voedsel willen proberen). De onderzoekers gebruikten hiervoor een methode genaamd 'kwantitatieve genetische modellering'.