Rijpen embryo’s straks in kunstmatige baarmoeders op de bijzettafel? Wordt de mens zijn eigen schepper? Op 29 mei vindt er in de Rode Hoed te Amsterdam een informatie- en debatavond plaats over toekomstige vruchtbaarheidstechnieken. Van vitro-gametogenese tot celkerntransplantatie.

Zwangerschap in het lab

Er wordt deze avond ingezoemd op een aantal technieken die de toekomst van het kinderen krijgen ingrijpend gaat veranderen. Zoals celkerntransplantatie, waar de jonge eicel van de donor wordt uitgehold en gevuld met de oude eicelkern van de wensmoeder. Of vitro-gametogenese: de productie van van ei- en zaadcellen uit huidcellen.


Hadden onze ouders nog gewoon seks om ons te verwekken, is dat in de toekomst hélemaal niet meer nodig. Volgens de wetenschap vinden bevruchtingen straks buiten de baarmoeder plaats, wat de noodzaak van seks, zaad en de baarmoeder onzeker maakt. Ook het samenstellen van een knap slim, atletisch en ziektevrij kind wordt mogelijk: de kloontechnieken zijn onderweg. Vries je je eitjes op tijd in, dan kun je op je 50ste nog een kerngezonde baby krijgen want invriezen wordt de gewoonste zaak van de wereld. 

De Rode Hoed organiseert een avond over deze intrigerende nieuwe technieken. Met medisch ethici, (stamcel)onderzoekers, gynaecologen en publiek. Het is geweldig dat dit allemaal mogelijk wordt, maar waar ligt de grens?


Met gasten:

Susana Chuva de Sousa Lopes onderzoekt de mogelijkheden van menselijke stamcellen bij het LUMC.
Annelien Bredenoord is medisch-ethicus en hoogleraar Ethiek Bio-Medische Innovatie in het UMC Utrecht.
Bert Alberda is gynaecoloog en hielp in 1983 de eerste Nederlandse IVF-baby op de wereld, Stefanie Li.

Moderator is Larissa Pans, journalist, historicus en auteur van Onbeperkt vruchtbaar: een zoektocht naar de uiterste houdbaarheidsdatum van het moederschap.


Waar: Rode Hoed - Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
Wanneer: 29 mei 2018 om 20:00
Tickets