Voorafgaand en tijdens je zwangerschap is het belangrijk om goed op je voeding te letten.
Bepaalde stoffen zorgen ervoor dat juist gezonde voedingsstoffen minder effect hebben.

Vooral wanneer je zwanger bent, is het voor de ontwikkeling van de foetus en de gezondheid van de moeder belangrijk bepaalde stoffen te vermijden.

Ongezonde en schadelijke stoffen

De aanleg van organen en systemen van het kindje geschiedt in de eerste drie maanden van de zwangerschap. In deze periode is de foetus extra gevoelig voor schadelijke voedingsstoffen.

Erg belangrijk dan ook om deze vooral te laten staan, zodat de gezonde voeding die je eet meer effect heeft op jou en je kindje.

Welke voedingsstoffen dien je te mijden?

Suikerhoudende producten en kunstmatige zoetstoffen

Vermijd voor en tijdens je zwangerschap geraffineerde suikers. Deze zitten vooral in voorverpakte producten en kant-en klaar maaltijden. Naast suiker bevatten deze ook vaak teveel zout, ongezonde vetten en toevoegingen.

Geraffineerde suikers vind je altijd op de ingrediëntenlijst op de verpakking van een product. Goed te weten is dat wanneer het woord eindigt op suiker, stroop, ose of siroop dan is dit altijd een geraffineerde suiker.

Ook kunstmatige zoetstoffen kun je het beste vermijden. Denk aan: acesulfaam-K, cyclamaat en sacharine.

Ongezonde vetten

Beperk de inname van verzadigd vet en transvetten. Dit krijgen we vooral binnen door een overschot aan koolhydraten, vooral in de vorm van suikers, frisdrank, brood, koek, gebak, crackers en pasta.

Het nuttigen van te veel transvetten kan een laag geboortegewicht van de baby veroorzaken. Transvetten vind je vooral in kant-en klaar maaltijden, margarine, halvarine, koek etc.

Cafeïne

Het gebruik van meer dan 300 mg cafeïne kan eveneens een laag geboortegewicht tot gevolg hebben.
Cafeïne vind je in koffie, zwarte thee, groene thee, chocolade, bepaalde frisdranken, chocolade en bepaalde medicijnen, waaronder pijnstillers.

Let er dus goed op hoeveel cafeïne je binnen krijgt en probeer dit zoveel mogelijk te beperken.

Vitamine A

Een teveel aan vitamine A vergroot de kans op aangeboren afwijkingen. Neem geen vitaminepreparaten met meer dan 2400 microgram vit A.

Beperk ook lever en leverproducten vanwege het hoge vitamine A-gehalte. Wanneer je regelmatig vis en eieren eet, dan krijg je daardoor vaak voldoende vitamine A binnen. Als je hierover twijfelt, laat dit dan altijd controleren en je adviseren door een expert.

Koemelk

Koemelk verstoort de opname van vitamine B11 en B12, deze spelen een belangrijke rol bij de groei van de foetus.

Neem in plaats daarvan bij voorkeur (geiten)yoghurt of (geiten) kwark.

Kruidenextracten

Sommige kruidenextracten kun je beter niet nemen tijdens je zwangerschap omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de foetus.

Dit zijn: agnus castus, aloë vera, artemisia, beredruif, berberis, boerenwormkruid, chelidonium, ephedra, hoefblad, hyssop, jeneverbes, lakplant, oregano, pepermunt, rabarberwortel,  rozemarijn, salie, smeerwortel, thuja, tijm, venkel, vuilboom, zoethout.

Wissel kruidenthee goed af, er is nog te weinig bekend over of bepaalde kruiden schadelijk zijn voor de foetus of bij het geven van borstvoeding.

Besmetting met bacteriën en parasieten

Het is belangrijk om besmetting met bijvoorbeeld de toxoplasmoseparasiet en de bacterie listeria te voorkomen.

Dit doe je door onderstaande producten te vermijden:

  • Rauw en halfgaar vlees (biefstuk, tartaar, filet american)
  • Rauwe vis en gerookte vis
  • Ongewassen groenten
  • Ontlasting van katten
  • Rauwmelkse kaas (brie, camenbert)
  • Voorgesneden rauwkost salades

Aanvullende stoffen om te vermijden

Als laatste nog een lijstje met schadelijke stoffen die je naast bovenstaande stoffen het beste kunt vermijden.

  • Nicotine (ook door meeroken)
  • Drugs
  • Alcohol
  • Verkoolde delen van gegrild vlees of vis
  • Medicijnen (overleg altijd met een deskundige voordat je medicatie neemt)

Ik hoop dat je met dit artikel een duidelijk overzicht hebt van alle schadelijke stoffen die je het beste kunt vermijden tijdens de zwangerschap.

Kies voor een gezond voedingspatroon met volwaardige voeding. In dit artikel lees je over de meest gezonde voeding voor tijdens je zwangerschap.