Na een pilot van een paar maanden neemt Korrelatie ook hulpverlening via WhatsApp officieel in gebruik. Sinds januari 2017 hebben meer dan 700 mensen gebruik gemaakt van dit medium om te praten met hulpverleners over uiteenlopende onderwerpen, zoals relatieproblemen, opvoedproblemen, angst, paniek en antidepressiva. Korrelatie is de eerste hulpdienst die gebruik maakt van WhatsApp.

De pilot van Korrelatie begon rond een uitzending van Goede Tijden, Slechte Tijden in januari over zelfbeschadiging. RTL wees kijkers via haar sociale media op het feit dat zij konden appen met hulpverleners van Korrelatie. Korrelatie heeft de hulpverlening via WhatsApp tot nu toe nog niet heel actief onder de aandacht gebracht, dus de hulpdienst verwacht dat het aantal hulpvragen nu gaat toenemen.

Uit de pilot blijkt dat de meeste hulpvragers die van WhatsApp gebruikmaken een leeftijd van 21-30 jaar hebben (22%), gevolgd door 11-20 jarigen (16%) en 31-40 jarigen (11%). Van 45% van de hulpvragers is de leeftijd niet bekend. Van de telefonische hulpverlening door Korrelatie maken nog steeds de meeste mensen gebruik, vooral de groep 31-60 jarigen. Daarnaast kunnen mensen chatten en mailen met Korrelatie.

WhatsApp en anonimiteit

Let op: Korrelatie werkt anoniem, maar ziet wel je WhatsApp-naam en telefoonnummer, tenzij je je nummer afgeschermd hebt. Om te voorkomen dat anderen (huisgenoten, familieleden, etc) je telefoon kunnen lezen, raden we je aan de push notificaties uit te zetten. Het kan soms even duren voor je (weer) een reactie krijgt in de WhatsApp. Wil je liever een aaneengesloten gesprek, dan werkt een chat of telefoongesprek het best (zie onze contactgegevens bovenaan de webpagina).

Korrelatie is op werkdagen van 9 tot 18 uur via WhatsApp. Korrelatie vindt de hulpdienst WhatsApp een prima medium om met name die jongere doelgroep te bereiken.

Korrelatie is een landelijke organisatie. Zij bieden anonieme, professionele, psychische en psychosociale nuldelijns hulp. Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Bij Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers. We luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp. Korrelatie maakt sinds november 2016 onderdeel uit van de organisatie MIND.
In 2016 maakten bijna 18.000 mensen gebruik van de hulpverlening van Korrelatie. Een kwart van de hulpvragers is tussen de 21 en 30 jaar oud. Zij vormen de grootste groep hulpvragers.