Veel ‘online apotheken’ zijn het werk van de georganiseerde misdaad. Criminelen bieden medicijnen aan die niet werken of zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Volgens de Food & Drug Administration (FDA), de Amerikaanse instantie die toezicht houdt op medische hulpmiddelen en medicijnen, is 97 procent van alle farmaceutische producten die online worden aangeboden illegaal en onveilig. Niet alleen bieden ze illegale medicijnen aan, veel van deze malafide webwinkels maken daarnaast gebruik van malware voor de diefstal van informatie van consumenten, zoals creditcard- of identiteitsgegevens. De verkoop van nepmedicijnen is ook gevaarlijk voor de reputatie van farmaceutische bedrijven, want het risico is verwarring bij de consument over legitieme en nagebootste internetdomeinen.

Gezondheidsrisico’s

Voor farmaceutische bedrijven is het een serieus probleem om in verband te worden gebracht met illegale online apotheken. Velen lijken op het eerste gezicht bonafide webwinkels te zijn. Zelfs de experts hebben moeite om een echte van een namaakwinkel te onderscheiden.

Het zal dan ook geen verrassing zijn dat talloze mensen in gevaar zijn gebracht door schimmige online apotheken. Nepmedicijnen zijn om meerdere redenen een serieus gevaar voor de gezondheid van consumenten. Zo bestaat de kans dat medicijnen niet op juiste wijze zijn opgeslagen, onjuiste doseringen worden voorgeschreven en onbekende bestanddelen worden gebruikt. En wanneer er mensen ziek worden of zelfs komen te overlijden, wordt de schuld neergelegd bij farmaceutische bedrijven en merkeigenaren.

Tips

De volgende tips helpen consumenten om de gezondheid en de reputatie van de farmaceutische industrie te beschermen:

  • Kijk in het geval van Amerikaanse websites of die voorzien zijn van het Verified Internet Pharmacy Practice Sites (VIPPS)-keurmerk van de National Association of Boards of Pharmacy (NABP).
  • Controleer of er een doktersrecept voor een bepaald medicijn nodig is. Oprechte online apotheken zullen altijd om een geldig recept vragen. Als een webwinkel kreten bevat als ‘Geen doktersrecept nodig’, moeten de alarmbellen gaan rinkelen.
  • Naar welke landen verzendt de webwinkel farmaceutica? Apotheken kunnen medicijnen niet zomaar overal en aan iedereen verkopen. Ze moeten over een vergunning beschikken in elk land waar ze producten naartoe verzenden. Als een website de mogelijkheid van wereldwijde verzending aanbiedt, kan dit als een teken beschouwd worden dat het gaat om een malafide website.
  • Wees beducht op omgeleide producten. Veel websites geven specifiek aan of ze producten uit een bepaald land importeren en aan een ander land leveren. Vergelijk de taal op de verpakking met die van de website. Er is sprake van aansprakelijkheidsrisico’s wanneer iemand een product ontvangt waarvan de verpakking en inhoud in verschillende talen zijn opgesteld, omdat de patiënt op deze manier mogelijk niet alle informatie begrijpt.
  • Online apotheken verkopen alleen medicijnen die door de autoriteiten zijn goedgekeurd. Als een website niet-gereguleerde medicijnen aanbiedt, dan moet iedereen op zijn hoede zijn.
  • Alle legitieme online apotheken vermelden de contactgegevens van de vergunninghouder. Kijk of deze ook op de website staan en of de adresgegevens kloppen.

Ondanks dat er een aantal indicatoren zijn van een malafide online apotheek duidelijk, worden veel consumenten nog altijd slachtoffer van dit soort praktijken. Merkeigenaren moeten de regie in handen nemen en actief naar malafide webwinkels zoeken om die uit de lucht laten halen om de veiligheid van consumenten te waarborgen.

Geschreven door Akino Chikada, portfolio marketing manager bij MarkMonitor