Fysieke pijn is iets wat je wilt voorkomen. Vaak heb je er geen idee van dat jouw alledaagse handelingen ervoor zorgen dat je op de korte of lange termijn last gaat krijgen van fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld rugpijn. Het doen van preventieve houdingen voorkomt op de lange termijn dat je pijn krijgt. Je kunt deze houdingen ook doen op het moment dat je pijn hebt. Echter het is dan vele malen moeilijker om je lichaam te trainen. Je bent immers al zo ver dat je pijn hebt gekregen. In dit artikel gaat het er vooral om dat je bewust wordt dat je zelf de veroorzaker bent van fysieke pijn. Dit doe je onbewust. Dit komt veelal door onze leefstijl. We zitten veel en op de momenten dat we zitten, dan zitten we vaak niet correct voor ons lichaam.

Veel zitten brengt risico’s met zich mee

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat lang zitten de kans op vroegtijdig overlijden vergroot. Ook zijn er aanwijzingen dat lang zitten het risico op ziekten verhoogd. Daarbij maakt het niet uit of iemand daarnaast veel of intensief beweegt.

Wat zijn risico’s van lang zitten:

  • Verhoogd risico op diabetes type 2
  • Verhoogd risico op hart en vaatziekten
  • Meer kans op depressie
  • Meer kans op sommige vormen van kanker
  • Meer kans op klachten aan het bewegingsapparaat

Grote gezondheidsrisico’s ontstaan als je meer dan 12,5 uur per dag zit zonder regelmatig op te staan en het zitten af te wisselen met lopen of het doen van oefeningen.

Ergonomisch verantwoord

Wellicht heb je op je werk een goede bureaustoel die is afgesteld op jouw lengte en die in een juiste verhouding staat met je bureau, eventueel aangevuld met een lendenkussen of een voetenbankje. Dit is zeer belangrijk. Heb je dit nog niet, dan raad ik je aan dit met je werkgever te gaan bespreken. Heb je een keuze, kies dan om te gaan staan aan een hoog bureau of kies voor een fiets onder je bureau.

Als je thuis werkt, dan investeer je vaak niet direct in deze ergonomische en zeer belangrijke onderdelen. Vaak is de financiële afweging een reden om dit niet te doen. Ook in dit geval is het zeer belangrijk om dat wel te gaan doen. Uiteindelijk wil je als thuiswerker of zelfstandig ondernemer niet zonder inkomen komen te zitten, doordat je rugklachten of andere fysieke pijn hebt gekregen door niet te investeren in een ergonomische werkplek. De financiële afweging zou dus moeten zijn om wel te investeren in een goede werkplek.

Waarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden?

Laten we vooropstellen dat het belangrijk is om niet te lang te blijven zitten. Daarnaast is de houding van jouw lichaam belangrijk voor het voorkomen van fysieke klachten. De verhouding van de stoel met de tafel kan bijvoorbeeld uit balans zijn, of de tafel staat veel te hoog om aan te werken. Hierdoor trek je jouw schouders op en verkrampt je rug en dat levert pijnklachten op.

Een ander voorbeeld is als je ’s avonds na een dag werken op de bank ploft en onderuitzakt, belast je jouw rug enorm. Door geen kussentje in je rug te doen, span je onbewust continue je rugspieren aan. Op de lange termijn levert dit rugklachten op.

Zitten is niet goed voor het lichaam. Wij zijn niet gemaakt om de hele dag te zitten. Beter is het om ieder half uur het zitten regelmatig af te wisselen met lopen en een aantal rek en strekoefeningen te doen. Dit is belangrijk om je lichaam soepel te houden en de stress die opgeslagen zit in je lichaam eruit te laten. Daarnaast is het belangrijk als je zit om actief te zitten, dus bij voorkeur zonder rugleuning.

Yin yoga en Hatha yoga

Er zijn goede oefeningen vanuit de yin yoga en de hatha yoga die zowel preventief als tijdens pijnklachten kunnen helpen om je lichaam sterker te maken. Vaak wordt bij yoga gedacht aan het doen van acrobatische oefeningen. Deze variant bestaat naast vele andere varianten ook, echter de varianten in dit artikel zijn van een zacht, rekkend kaliber. Zowel yin yoga als hatha yoga zijn rustige varianten van yoga.

Yin yoga is een zachte vorm van bewegen. Yin is afgeleid van Yin yang, waarbij Yin staat voor vrouwelijkheid, zachtheid en rust. Bij yin yoga zit je langer in houdingen, dan bij andere vormen van yoga. Het is een eeuwenoude meditatieve vorm. De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Het is een fijne lichaamsbeweging voor wie een zittend beroep heeft.

Naast Yin Yoga is Hatha yoga een effectieve techniek om stress aan te pakken. Hatha yoga is een rustige vorm van yoga, waarbij focus ligt op het doen van asana’s (lichaamshoudingen) en pranayama (ademhalingstechnieken). Deze vorm van yoga is erg populair om te onthaasten of stress te verminderen. De technieken hebben een gunstig effect op het zenuwstelsel, de klieren en belangrijke organen. Daarnaast wordt het lichaam er soepel van.

Welke oefeningen zijn goed om te doen?

Er zijn veel oefeningen goed om te doen, echter als je nog nooit yoga hebt gedaan dan is het aan te raden om eerst naar een gespecialiseerde yoga studio te gaan. Kies dan voor yin yoga of hatha yoga.

Nadat je de basis hebt geleerd, heb je de keuze om thuis yoga te doen en zo je lichaam sterk te houden. Dit doe je door video’s van YouTube te bekijken of door apps te downloaden en zo je oefeningen te doen.

Heb je rugklachten wees dan voorzichtig met het oefenen en start rustig. Bij yoga is het de bedoeling dat je jouw (pijn) grens opzoekt, maar er nooit overheen gaat. Na het veelvuldig oefenen, gaat jouw grens namelijk steeds een stukje verder weg liggen, waardoor je zonder het oplopen van blessures jouw lichaam traint en pijnvrij kunt houden.

Bronnen
https://www.tno.nl/media/1992/lang_zitten_tno_gl_l_13_07_1573n.pdf
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/11/ieder-half-uur-opstaan-maakt-zitten-minder-dodelijk-12954152-a1573112
https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/waarom-veel-zitten-ongezond