Duurzaamheid wordt voor veel mensen steeds belangrijker. Groene energie, een ander eetpatroon en minder met de auto gaan zijn voorbeelden van duurzame keuzes. Bij het sporten denk je in de eerste plaats aan je eigen doelstellingen. Je wilt fit worden, goed trainen en flink wat calorieën verbranden. Bewegen is immers zeer gezond. Om bij het sporten meteen aan het milieu te denken, lijkt in de eerste plaats wat vergezocht. Sta je echter wel eens stil bij het feit of jouw sportactiviteiten duurzaam zijn? In dit artikel bespreken we zowel duurzame als niet duurzame sporten.

Duurzaam: wandelen, joggen of hardlopen

Als je aan je conditie wilt werken zonder het milieu teveel te belasten, zijn wandelen, joggen of hardlopen in de natuur ideaal. Wandelen is ideaal voor wie nog niet gewend is aan veel lichaamsbeweging. Gedurende de wandeling gaan je hart en bloedsomloop flink aan de slag, waardoor je lichaam extra zuurstof ontvangt. Ook blijven op deze manier je gewrichten soepel en train je diverse spieren. Heb je al wat meer ervaring met sporten, dan zijn joggen of hardlopen zeer geschikt. Gedurende een loopsessie versterk je je gewrichten, spieren en pezen behoorlijk. Daarnaast werk je aan je uithoudingsvermogen en weerstand. Na een drukke werkdag kun je je hoofd ook prima leegmaken tijdens het rennen. Je kunt tijdens het hardlopen wel zo'n 700 à 800 calorieën verbranden, afhankelijk van de afstand die je aflegt. Voor deze sport in de buitenlucht heb je slechts een goed paar schoenen nodig, waarmee je het milieu haast niet belast.

Duurzaam: fietsen

Als je graag sport in de buitenlucht is fietsen een prachtige manier van bewegen. Vooral als je last hebt van rugklachten biedt fietsen meer mogelijkheden dan hardlopen. Om te gaan starten met fietsen hoef je niet meteen een dure racefiets of mountainbike aan te schaffen. Een normale stadsfiets is ook goed voor het verbranden van de nodige calorieën. Het voordeel van fietsen is dat het prima te combineren is met je dagelijkse activiteiten. Bovendien bespaar je flink op het milieu door vaker de fiets in plaats van de auto te nemen.

Twijfelgeval: zwemmen

Voor de beginnende sporter is zwemmen een aanrader. Gedurende het zwemmen in het water wordt je lichaam goed ondersteund. Dit zorgt ervoor dat je pezen, spieren en gewrichten veel minder belast worden dan bij andere sporten als hardlopen, wandelen of fietsen. Tijdens het zwemmen train je echter wel je hele lichaam. Je kunt daarnaast de training op je eigen tempo opbouwen en dankzij diverse zwemslagen is er veel variatie mogelijk. Zwemmen in zee of in een meer is natuurlijk nog duurzamer dan baantjes zwemmen in een zwembad. Toch zijn steeds meer zwembaden met duurzaamheid bezig. Er wordt bijvoorbeeld steeds meer gebruik gemaakt van zonnepanelen om energie te besparen.

Niet duurzaam: golf

De sporten die tot nu toe zijn besproken, werken in zekere zin mee aan een beter milieu. Een sport die totaal niet duurzaam te noemen is, is golf. Volgens een rapport van de Scottish Golf History zijn er wereldwijd zo'n 34.000 golfbanen. Gemiddeld beschikt een golfbaan over 17 holes en beslaan alle golfterreinen tezamen zo'n 20.000 vierkante kilometer. Dit enorme terrein had vol met bossen kunnen staan, die CO2 absorberen. Bovendien vormt deze sport een behoorlijke aanslag op de watervoorraad wereldwijd. Vooral in plaatsen waar het droog en warm is, draaien de sprinklers non-stop. Het golfterrein moet immers groen zijn. Een goed voorbeeld is de golfbaan in Palm Springs. Daar is dagelijks drie miljoen liter water nodig om de golfbaan te onderhouden. Dit houdt in dat deze golfbaan net zoveel water verbruikt als zeven miljoen huishoudens in Nederland. Deze sport is dus met recht een energieverslinder.

Niet duurzaam: wintersport

De wintersporters hebben de meeste last van de verandering van het klimaat. Als de uitstoot van broeikassen niet wordt beperkt, hebben onderzoekers vastgesteld dat het sneeuwseizoen in 2090 tot wel 80% verkort kan worden. De skiresorts hebben echter zelf meegewerkt aan de problemen die zijn ontstaan. Net als bij golf geldt dat voor de wintersporters enorme lappen grond zijn ontdaan van bomen en planten. Daarnaast is er veel energie en water (voor sneeuwkanonnen) nodig om de pistes te onderhouden. Ook smelt kunstmatige sneeuw langzamer, waardoor het langer duurt voordat het water naar de valleien stroomt. Dit zorgt ervoor dat wintersporten verre van duurzaam zijn.