Je hebt je droomauto gevonden, super leuk! Maar nu moeten er nog een aantal zaken geregeld worden, minder leuk. De stress die daarbij mogelijk komt kijken, wil je liever voorkomen. Want stress is voor niemand gezond. Daarom hebben we een checklist voor je opgesteld, zodat je precies weet wat je allemaal moet regelen. Daarna kun je met een gerust hart de weg op.

De tenaamstelling

Op het moment dat je een nieuwe auto hebt gekocht, is het belangrijk het kenteken op jouw naam te laten zetten. Zolang deze nog op de naam van de vorige eigenaar staat, is de auto nog niet officieel in jouw bezit. Om de auto op jouw naam over te schrijven, heb je de kentekencard (of het ouderwetse papieren kentekenbewijs en overschrijvingsbewijs), de tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs nodig. Je kunt dit tegenwoordig gemakkelijk online regelen. Wil je liever het kenteken fysiek laten overschrijven? Ga dan naar een postkantoor, kentekenloket of RDW-balie. Hier krijg je het schriftelijke bewijs van aankoop (tenaamstellingsverslag) en het vrijwaringsbewijs. Op het tenaamstellingsverslag vind je de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Het RDW stuurt de volgende werkdag de nieuwe kentekencard toe en de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode. Bewaar de kentekencard en tenaamstellingscode op een aparte plek. Mocht je auto gestolen worden, kan de dief namelijk met deze twee documenten de auto verkopen of op eigen naam laten zetten. Dat wil je graag voorkomen.

Autoverzekering afsluiten

In Nederland is het verplicht om voor iedere auto minimaal een WA-verzekering af te sluiten. De verzekering dien je te regelen voordat je de auto krijgt afgeleverd. Een autoverzekering afsluiten kun je doen zodra de auto op jouw naam staat overgeschreven. Voor de verzekering heb je de 4-cijferige meldcode nodig. Deze vind je terug op het tenaamstellingsverslag en de kentekencard van je auto. Er zijn drie soorten autoverzekeringen die je kunt afsluiten: WA, Allrisk (casco) en een tussenvorm die vaak WA Extra of WA beperkt Casco wordt genoemd. Het verschil zit in de dekking wat wel en niet vergoed wordt en de hoogte van de premie.

Vrijwaringsbewijs

Bij het overzetten van de auto op jouw naam ontvang je het vrijwaringsbewijs. Dit betekent dat jij vanaf nu verantwoordelijk bent voor de auto en de verplichtingen die daarbij komen kijken, zoals de autoverzekering, Apk-keuring, eventuele boetes en de motorrijtuigenbelasting. Het vrijwaringsbewijs overhandig je aan de verkoper van de auto. Meestal doe je dat bij de overhandiging van de autosleutels.

Apk-keuring

Zorg ervoor dat je in het bezit bent van een geldig Apk-keuringsbewijs. Zonder dit bewijs loop je het risico op een flinke boete en ben je niet verzekerd. Bij de Apk-keuring wordt gekeken of de auto aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet en of de auto goed geregistreerd staat in het kentekenregister. Daarnaast zegt het ook iets over de veiligheid van de auto waarmee je de weg op gaat, het geeft een veilig gevoel. Uiteraard is het daarnaast ook belangrijk de nodige onderhoudsbeurten uit te laten voeren. 

Motorrijtuigenbelasting

Zodra de auto op jouw naam staat, ontvang je een aanslag voor de motorrijtuigenbelasting. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van het gewicht van de auto, het type brandstof en de provincie waarin de auto wordt geregistreerd. Elke provincie bepaalt zelf de hoogte van deze zogenaamde ‘provinciale opcenten’. Daardoor kan de belasting in de ene provincie iets duurder uitvallen dan in een andere provincie. Je kunt de motorrijtuigenbelasting maandelijks, per kwartaal of jaarlijks betalen.

Heb je dit allemaal geregeld? Dan is het tijd om te gaan genieten van je nieuwe auto!