Voor een volwassene bestaat het dagelijks leven vooral uit: werken. Vijf dagen per week zijn we acht uur lang (als het niet meer is) bezig met onze baan. Omdat we hier zo’n groot deel van onze tijd aan spenderen, is het belangrijk dat we dit met een goed gevoel kunnen doen.

Misschien heb je al eens gemerkt dat wanneer je lekker in je vel zit, alles je gemakkelijker lijkt af te gaan. Je hebt meer energie en zin om tijd door te brengen met familie en vrienden. Je gaat op pad, onderneemt nieuwe dingen en vindt misschien nieuwe hobby’s. Hier krijg je ook juist weer energie van en al deze mooie ervaringen kunnen er ook voor zorgen dat je zelfvertrouwen groeit. Eigenlijk ontstaat er op die manier een cyclus, waardoor je je steeds beter gaat voelen en steeds beter in je vel gaat zitten.

Als je op je werk lekker in je vel zit, kun je leuk contact met collega’s hebben en kosten taken minder energie. Vaak kom je dan aan het eind van de dag opgewekt thuis en kijk je met goede moed uit naar een volgende werkdag.

Wat als je niet lekker in je vel zit?

Soms kan het echter voorkomen dat de sfeer op je werk ervoor zorgt dat je op je tenen moet lopen, wat natuurlijk veel energie kost. Ook kan het zijn dat je te veel hooi op je vork neemt, waardoor je jezelf langzaamaan naar een punt toe beweegt waarop je uitgebrand zal zijn. Helaas komt het steeds vaker voor dat mensen belanden op het punt dat ze zich zo voelen. Ze zijn dan chronisch vermoeid, hebben het gevoel hun grip te verliezen en piekeren veel. Het zou dan zomaar kunnen dat die persoon tegen een burn-out aan zit. Burn-out is iets wat veel voorkomt in Nederland. In 2018 zei 16 procent van de 8,5 miljoen werkende Nederlanders (met vaste contracten) een burn-out te ervaren.

Het is heel normaal om stress te ervaren en om af en toe niet helemaal lekker in je vel te zitten. Mensen zoeken als ze stress ervaren naar manieren om te ontspannen, zoals sporten, op vakantie gaan of een nieuwe hobby uitoefenen. Bij burn-outs helpen deze strategieën niet genoeg.

Wat kun je doen als je burn-out ervaart?

Mocht het toch zo ver komen dat het echt niet langer zo gaat op je werk, doordat je tegen een burn-out aan zit, dan wordt het misschien tijd om je ziek te melden. Er worden dan verschillende processen in werking gezet. De arbodienst zal je begeleiden bij je verzuim.

Ook kun je een afspraak maken bij de bedrijfsarts. Deze is gecertificeerd en zal samen met jou op zoek gaan naar wat de beste manier is om ervoor te zorgen dat je beter in je vel gaat zitten. Een goede manier om verder te komen is bijvoorbeeld therapie, waarin je leert je eigen grenzen op te stellen en te bewaken.

Bronverantwoording

- GGZnieuws: https://www.ggznieuws.nl/home/tno-meer-werknemers-hebben-last-van-burn-outklachten/

- Volksgezondheidenzorg: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overspannenheid-en-burn-out/cijfers-context/trends#definities