Zwangere kan nog veel beter eten

Er is door zwangere vrouwen nog veel gezondheidswinst te behalen op het gebied van voeding en leefstijl. Dit zegt gezondheidswetenschapper Ruth Baron (VU Medisch Centrum). Baron stelt vast dat bij meer dan een derde van de vrouwen het belang van gezond eten nooit wordt benoemd door de professional die de zwangerschap begeleidt. Ook worden de meeste vrouwen niet gestimuleerd om vis te eten.

Baron toont ook aan dat er grote sociaal-demografische ongelijkheden zijn in het gezondheidsgedrag van zwangere vrouwen, vooral ten nadele van vrouwen met een lagere opleiding en niet-Westerse vrouwen. Vrouwen met een lager opleidingsniveau blijken bijvoorbeeld vaker een laag gevoel van controle te hebben over hun eigen gezondheid, depressief of angstig te zijn en onder- of overgewicht te hebben. Daarnaast roken zij vaker (actief en/of passief), slaan zij vaker maaltijden over, nemen zij minder vaak deel aan zwangerschapscursussen en nemen zij minder vaak foliumzuur in.