Klimaatverandering heeft mogelijk invloed op slaapkwaliteit

Als temperaturen lokaal hoog oplopen, slapen mensen minder goed dan normaal. De opwarming van de aarde heeft dan ook mogelijk invloed op de slaapkwaliteit van mensen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in het vakblad Science Advances.

Uit verder onderzoek bleek dat hete nachten niet op iedereen hetzelfde effect hebben. Mensen met een jaarlijks inkomen van 50.000 dollar of minder zijn drie keer sneller geneigd een slechte nacht te melden door warm weer dan mensen die meer dan 50.000 dollar per jaar verdienen. Dat is wellicht verklaarbaar doordat armere mensen geen airconditioning hebben. Verder blijken mensen die ouder zijn dan 65 gevoeliger voor een slechte nachtrust op hete dagen dan jongere mensen. Dat kan te maken hebben met het feit dat ouderen hun lichaamstemperatuur moeilijker kunnen reguleren.
Om tot de conclusies te komen, werd gekeken naar een onderzoek onder 765.000 inwoners van de Verenigde Staten, die werden ondervraagd over hun slaappatroon van de dertig afgelopen dagen. Deze antwoorden werden naast weerdata in verschillende steden gelegd.