Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Kinkhoest

Kinkhoest komt in Nederland niet vaak meer voor. Gelukkig maar, want het is een besmettelijke, nare ziekte. Het maakt de bovenste luchtwegen ziek en zorgt daardoor voor langdurige en ernstige hoestbuien. Kinkhoest wordt veroorzaakt door de Bordetella pertussis-bacterie. Die bacterie wordt overgebracht door druppeltjes tijdens het hoesten. Het is erg besmettelijk.

Terug naar boven

oorzaken

Wat zijn de oorzaken van kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die door de Bordetella pertussis-bacterie wordt overgedragen. Dit kan via niezen en hoesten

Daarbij komen namelijk druppels vrij, die weer door anderen kunnen worden ingeademd.

Wanneer besmet raken met kinkhoest?

De besmetting vindt vaak al drie weken voor de eerste symptomen zich manifesteren plaats. Vanaf de eerste besmetting tot zes weken daarna is de ziekte ook weer over te dragen op anderen.

Terug naar boven

symptomen

Wat zijn de kinkhoest symptomen?

Kinkhoest begint in de eerste instantie met:

 • een stevige verkoudheid, 
 • veel niezen, 
 • een lichte verhoging 
 • prikkelhoest

Kinkhoest in een later stadium

Na twee weken wordt de ziekte ernstiger en doen zich hoestbuien voor waarbij helder en taai slijm wordt opgegeven. Soms gaat dit gepaard met overgeven en/of benauwdheid. Dit is vooral voor baby's gevaarlijk, omdat de hoestbuien erg veel energie kosten. Ook kunnen baby's tijdens een aanval blauw worden. De ziekte kan drie tot vier maanden aanhouden.

 

Terug naar boven

Complicaties

Kinkhoest kan gepaard gaan met verschillende complicaties. Braken kan bijvoorbeeld leiden tot ondervoeding, hoestbuien kunnen je uitputten. Ook kunnen de slijmvliezen en luchtwegen dusdanig geïrriteerd raken, dat je bloed ophoest. Dit komt overigens niet vaak voor. Andere mogelijke complicaties zijn:

 • longontsteking
 • hersencomplicaties
 • koorts

Terug naar boven

vaccinatie

Het Rijksvaccinatieprogramma bevat ook een inenting tegen kinkhoest. Deze bescherming werkt ongeveer 4 tot 12 jaar en is ongeveer 90%. Dankzij deze vaccinaties is het aantal kinderen met kinkhoest sterk afgenomen. De vaccinaties kunnen echter ook leiden tot ernstige koortsreacties, koortsstuipen en andere problemen. Ook zijn er mensen die denken dat het vaccin kan leiden tot blijvende epilepsie. Daarom zijn er steeds meer ouders die ervoor kiezen om hun kinderen niet in te laten enten. Dit heeft weer geleid tot meer gevallen van kinkhoest. In 2001 werd een acellulair kinkhoestvaccin geïntroduceerd dat minder bijwerkingen zou hebben.

Terug naar boven

Handig om te weten

Wist je dit over kinkhoest?

 • Het is niet nodig om kinderen met kinkhoest thuis te houden; als ze ernstig hoesten, is de besmettelijke periode al voorbij. Meld het wel op school of bij de opvang
 • De ziekte is gevaarlijk voor zwangere vrouwen; zij kunnen het namelijk overdragen op hun baby
 • Wie kinkhoest heeft gehad, kan tien tot vijftien jaar later de ziekte pas weer krijgen. Dat gebeurt dan in een mildere vorm
 • Kinkhoest lijkt weer op te leven. Wees er dus alert op
Terug naar boven

behandeling

Hoe wordt kinkhoest behandeld?

Er is een behandeling voor kinkhoest, maar het is beter de ziekte te voorkomen. Dit kan door een intenting. Kinderen worden middels de DKTP-prik automatisch ingeënt. De ziekte kan zich dan nog steeds voordoen, maar dat gebeurt dan meestal pas op latere leeftijd en in een veel minder schadelijke vorm. Er is geen standaard medicijn. Het is mogelijk om antibiotica te gebruiken, maar dat zorgt niet voor een verlichting van de hoestbuien.

Wanneer contact op nemen met de huisarts?

Neem bij kinkhoest (ook bij volwassenen) altijd contact op met de huisarts, die kan helpen de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden en de symptomen eventueel verlichten.

Terug naar boven

Kinkhoest bij baby's

Hoe kun je kinkhoest voorkomen bij baby's?

Kinkhoest komt niet alleen voor bij volwassenen. Des te jonger de patiënt, des te groter de kans op een ernstig ziekteverloop. Kinkhoest kan daarom bij baby's ernstige gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk tijdig de huisarts te waarschuwen. Doe dit al bij het zien van de eerste symptomen.

Hoe kun je kinkhoest voorkomen bij baby's?

Kinkhoest bij baby's kan voorkomen worden door ze in te enten. Ook is het belangrijk kinderen zoveel mogelijk weg te houden bij hoestende en niezende mensen. Dit geldt in het bijzonder voor zuigelingen die nog niet ingeënt zijn tegen de ziekte.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

kinkhoest op latere leeftijd

Kinkhoest is gevaarlijk voor baby's, maar ook op latere leeftijd kan het nog problemen opleveren. Onderzoekers van de Lund University in Zweden ontdekten dat vrouwen die als baby kinkhoest hebben gehad, 20 procent meer kans hebben op een vroegtijdige dood. Voor mannen ligt dit percentage zelfs op 40%. Experts adviseren zwangere vrouwen daarom om zich tegen kinkhoest in te enten, om zo hun baby's te beschermen.

Terug naar boven

Lees & Test

Zelftest: Heeft mijn kind kinkhoest?
Nieuws: Het is niet voor het eerst dat kinkhoest vaker voorkomt. In 2002 was dat ook al zo.

Terug naar boven

Bronnen

'Kinkhoest', Wikipedia.nl
'Whooping cough survivors face early death risk', Herald Scotland, 19 juni 2013
'Pertussis (Whooping Cough) - What You Need To Know', Centers for Disease Control and Prevention

Terug naar boven

Kinkhoest

Kinkhoest is een ontsteking van de slijmvliezen van de luchtwegen, voornamelijk bij kinderen van 2-6 jaar. De infectie duurt meestal ca. 6 weken. Een eerste aanval van kinkhoest leidt niet altijd tot volledige immuniteit, maar een tweede aanval is meestal veel lichter en wordt vaak niet als kinkhoest onderkend.

Symptomen van kinkhoest

Mogelijke symptomen bij kinkhoest:
- 1e stadium (vanaf 7-10 dagen na besmetting)
Verkoudheidsverschijnselen met niezen en droge hoest (meestal eerst 's nachts, daarna ook overdag), verminderde eetlust, soms ook koorts.
- 2e stadium (vanaf 10-14 dagen na besmetting)
Toename van de frequentie en duur van de hoestbuien, diepe inademing met gierend ademhalingsgeluid door verkramping van de stemspleet, ophoesten van veel dik slijm, waardoor tijdens hoesten dikke snotbellen in de neus, vooral na lange hoestbuien blauwkleuring (cyanose) van de huid en braken.
- 3e stadium (vanaf 4-6 weken na besmetting)
Afname van de hoestbuien, herstel, gedurende enkele maanden af en toe nog hoestbui (vooral bij verkoudheid en andere luchtweginfecties).

Behandeling van kinkhoest

Beschikbare behandelingen van kinkhoest:
- Voorkomen van kinkhoest bij kinderen door inenting (vaccinatie) met een kinkhoestvaccin
- Wegzuigen van taai longslijm en zo nodig plaatsen van buisje in luchtpijp (bij zuigelingen)
- Antihoestmiddel
- Antibioticum: o.a. erytromycine (Erytrocineģ)

Oorzaak van kinkhoest

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een infectie met de kinkhoestbacterie (Bordetella pertussis, bacil van Bordet-Gengou).
Kinkhoest verspreidt zich vooral via vochtdruppeltjes in de lucht. De ziekte is meestal vanaf de 3e week niet meer besmettelijk.

Zie ook:
- vaccins
- bacteriŽle infecties

Terug naar kinderziekten

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock