Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Jeuk

Jeuk is een bijzonder verschijnsel. Het kan plaatselijk en licht zijn, maar het kan zich ook over het hele lichaam manifesteren en zo ernstig zijn, dat je er niet goed meer door kunt functioneren. Jeuk ontstaat door een samenwerking tussen het lichaam en de hersenen. Als histamine in de huid wordt vrijgegeven, worden jeuksignalen doorgegeven aan de hersenen. Dit zorgt ervoor dat je jeuk krijgt. Jeuk kan het gevolg of een bijwerking zijn van een bepaalde aandoening, maar het kan ook ontstaan door bijvoorbeeld contact met een brandnetel of een steek van een mug.

Terug naar boven

Oorzaken van jeuk

Jeuk kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 

Terug naar boven

Wat te doen tegen jeuk

Jeuk kan op verschillende manieren behandeld worden. De meest voorkomende behandeling van jeuk is het insmeren met een jeukstillende crème. Deze kan via de drogist (OTC) verkregen worden, maar kan ook besteld worden via de apotheek. Voorbeelden van zelfzorgmiddelen tegen jeuk zijn Azaron, Calamine, Nestosyl, Soventol en Ureum Zalf. Voorbeelden van recept-medicijnen zijn Calmurid, Salicylzuur/Betamethason zalf en Dexatopic.

Daarnaast is het belangrijk om zo min mogelijk te krabben bij jeuk. De jeuk wordt daardoor alleen erger en er kunnen bovendien wondjes ontstaan. Die kunnen vervolgens weer littekens veroorzaken.

Terug naar boven

Jeuk oplossen

Jeuk behandelen is iets anders dan jeuk oplossen. Je kunt de jeuk - wat vaak een symptoom is - bestrijden, maar beter is het nog om de oorzaak op te lossen. Probeer te achterhalen waar de jeuk vandaan komt. Heb je last van aambeien? Verander dan onder meer je eetpatroon, waardoor de aambeien weer kunnen verdwijnen. Kom je regelmatig in aanraking met bepaalde chemicaliën, bijvoorbeeld voor je werk? Draag dan beschermende handschoenen, die voorkomen dat je last krijgt van een jeukende huid. Jeuk kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het dragen van wol. Als de jeuk niet direct aan een aandoening toe te schrijven is, dan kun je eventueel een test doen om te achterhalen of deze veroorzaakt wordt door een allergie of overgevoeligheid.

Terug naar boven

Jeuk bij eczeem

Jeuk kan ook voorkomen bij eczeem. Het is een van de meest voorkomende klachten die gepaard gaan met eczeem. Krabben is hierbij funest; dat kan de huid helemaal kapot maken en de jeuk verergeren, waardoor de klanten alleen maar toenemen. Gebruik daarom speciale crème voor bij eczeem. Die voorkomt jeuk en geeft de huid de kans te genezen. Als de crème niet voldoende helpt, is het verstandig een huidarts te raadplegen voor een krachtiger alternatief.

Terug naar boven

Jeuk en nierziekten

Veel mensen met nierziekten krijgen door het dialyseren veel ureum in hun bloed. Dit kan leiden tot jeuk. Krabben is een optie, maar dat zorgt er juist voor dat de stoffen die jeuk verergeren vrijkomen. Jeuk behandelen bij nierziekten moet dus op een andere manier. Je kunt bijvoorbeeld:

  • middelen gebruiken om je fosfaat-, ureum- en ferritinegehalte te optimaliseren
  • antihistaminica gebruiken. De resultaten hiervan zijn echter matig, het rustgevende effect kan wel heilzaam zijn
  • gaan voor lichttherapie met ultraviolet B
  • een bodymilk gebruiken die via de arts (op recept) geleverd wordt
  • te droge of te warme omgevingen vermijden
  • niet te lang en te vaak douchen

 

Terug naar boven

zit jeuk tussen de oren?

Jeuk mag dan over het algemeen niet beschouwd worden als een ernstige aandoening, erg vervelend is het wel. Vooral omdat de jeuk vaak plotseling op komt zetten en het krabben niet altijd de nodige verlichting brengt. Volgens Israelische en Amerikaanse wetenschappers komt dat deels omdat jeuk tussen de oren kan zitten. Die jeuk kan dan ook 'gestild' worden door te voorkomen dat de jeuk-signalen de hersenen bereiken. Dit kan met behulp van medicijnen.

Terug naar boven

jeuk door muggenbeten

Wat gebeurt er nu echt als je door een mug gestoken wordt? Franse wetenschappers filmden een muggenbeet en lieten zien hoe een mug in de huid steekt en bloed uitzuigt. Opvallend is dat zo'n steek niet direct 'raak' is; de mug moet vaak een paar keer onderhuids prikken om een bloedvat te bereiken. Als dit gelukt is, blijf je achter met een bult die jeukt. Die jeuk kan gestild worden door een speciale anti-muggenbeetpen te gebruiken. Ook zoveel mogelijk afblijven is effectief.

Terug naar boven

Jeuk

Jeuk kan plaatselijk en licht zijn, maar ook over het hele lichaam voorkomen en veel leed en last veroorzaken. De jeuk ontstaat door het vrijkomen van histamine in de huid. Hierdoor worden via aparte jeukzenuwen jeuksignalen doorgegeven aan de hersenen. Deze zenuwen zijn ook gevoelig voor warmte. Dit zou kunnen verklaren waarom jeuk bij afkoeling van de huid afneemt.
Aanhoudende jeuk kan op een ernstige onderliggende ziekte duiden (zie 'oorzaken').

Mogelijke bijkomende symptomen:
Wrijven en krabben, huidwondjes, huidinfecties, gevoel gek te worden van de jeuk en slaapproblemen. De jeuksymptomen kunnen sterker, maar ook minder sterk, worden bij angst, spanning en/of stress.

Behandeling van jeuk

Beschikbare behandelingen van jeuk:
- Genezen (causaal-curatief) van de onderliggende aandoening (zie 'oorzaken')
- Jeukbestrijding door afkoelen van de huid: verkoelend compres, verkoelende huidmiddelen (o.a. lotio alba, mentholpoeder) of 0,025%-capsaÔcine-crŤme (o.a. bij gordelroos)
- Anti-jeukmiddelen: o.a. antihistaminica (o.a. bij insectenbeten), corticosteroÔden (o.a. bij eczeem en psoriasis) en plaatselijk verdovende middelen (o.a. bij aambeien)

Oorzaken van jeuk

Mogelijke oorzaken van jeuk:
- Aambeien
- Aarskloven (anale fissuren)
- Afweersysteemaandoeningen, o.a. jeukziekte (prurigo)
- Allergische huidreacties, zoals contacteczeem en voedselallergie
- Brandwonden
- ChemicaliŽn: o.a. basen, zuren en andere irriterende stoffen
- Fistels
- Fysische prikkels: lichte aanraking, milde warmte, elektrische prikkels, strijken over de huid, trillen van de huid, zien van krabben door anderen
- Huidinfecties met bacteriŽn, schimmels (o.a. zwemmerseczeem), parasieten (o.a. luizen, schurft) en wormen
- Huidaandoeningen (dermatosen), zeer veel huidaandoeningen gaan gepaard met jeuk
- Insectenbeten of -steken
- Jicht (arthritis urica),
- Kanker, o.a. huidkanker (dermatomen) en leukemie (bloedkanker)
- Littekens
- Medicijnen (o.a. allergische bijwerkingen)
- Orgaanaandoeningen, o.a. verminderde nierfunctie (nierinsufficiŽntie, nierfalen), verminderde leverfunctie (leverinsufficiŽntie, leverfalen) al of niet met geelzucht (icterus), suikerziekte (diabetes mellitus) en aderverkalking (atherosclerose)
- Reuma (o.a. reumatoÔde artritis)
- Zenuwaandoeningen, o.a. gordelroos, multipele sclerose (MS), neurosen, psychosen en hersenbloeding
- Zonnebrand
- Zwangerschap

Naar de (huis)arts?

Jeuk kan onschuldig zijn maar ook wijzen op een ernstige huid- of orgaanziekte.
Neem contact op met de (huis)arts:
- als de jeuk ernstig is, grote huidoppervlakken betreft (o.a. eczeem en psoriasis) en lang aanhoudt.
- als zich naast de jeuk nog andere verschijnselen voordoen, zoals pukkeltjes (urticaria), koorts, geelzucht (leveraandoening), huidontstekingen (o.a. gordelroos, krentenbaard).
- als de jeuk mogelijk een bijwerking is van medicijnen.

Jeukziekte (prurigo)

Jeukziekte is een aanhoudende (chronische) jeuk door de vorming van pukkeltjes op (vooral) armen en benen. Jeukziekte is soms ongeneeslijk.

Mogelijke oorzaken:
Aangeboren stoornis van het afweersysteem.

Beschikbare behandelingen:
- Medicijnen: huidcorticosteroÔden, klasse 1 en 2 (zie ook hieronder)

Terug naar huidaandoeningen

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock