Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

hemaglobinewaarde of hb-waarde

Het woord hb-waarde staat voor hemoglobinewaarde. De hemoglobinewaarde is de hoeveelheid hemoglobine die in het bloed zit. Deze waarde wordt normaal gesproken uitgedrukt in mmol/l (milliMol, een duizendste Mol, waarbij Mol staat voor het aantal moleculen) of g/dl. De eerste notering wordt het meeste in Nederland gebruikt, terwijl de tweede notering gebruikelijk is in België. Voor mannen ligt de waarde meestal tussen de 8,5 en 11 mmol/l, bij vrouwen tussen de 7,5 en 10. Bij kinderen en zwangere vrouwen kunnen deze waarden afwijken.

Terug naar boven

bloedarmoede

Als de Hb-waarde te laag is, dan is er sprake van bloedarmoede. Er zijn dan te weinig rode bloedcellen aanwezig, die de zuurstof vanuit de longen naar andere delen van het lichaam kunnen vervoeren. Bij bloedarmoede kan het helpen om veel ijzerhoudend voedsel te eten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan appelstroop, spinazie, andijvie en runderlever. Symptomen van bloedarmoede, ook wel anemie genoemd, zijn kortademigheid, vermoeidheid, duizeligheid en een zwak gevoel.

Terug naar boven

polycythemie

Polycythemie is het tegenovergestelde van bloedarmoede of anemie. In dat geval zijn er te veel rode bloedcellen in het lichaam. Dit kan leiden tot een rood gezicht, jeuk en hoofdpijn. Polycythemie kan veroorzaakt worden door een vergrote aanmaak of door chronisch zuurstofgebrek. Ook het gebruik van bloeddoping kan leiden tot polycythemie. In dat geval noemen we dit secundaire polycythemie.

Terug naar boven

eiwitten en zuurstof

Hemoglobine is niet zomaar een stof in het lichaam. Het is een eiwit dat zowel bij dieren als bij mensen gevonden wordt. Het hoort thuis in de rode bloedcellen, die voor 1/3 deel met deze rode stof gevuld zijn. De hemoglobine zorgt ervoor dat zuurstof en koolstofdioxide door het bloed vervoerd worden. Elke cel heeft ongeveer 640 mljoen hemoglobinemoleculen, die per stuk maximaal 4 zuurstof- en 4 koolstofdioxidemoleculen kan binden.

Als zuurstof ingeademd wordt, wordt deze opgenomen door de rode bloedcellen en vervoerd naar de organen. Vervolgens komt de zuurstof weer los en wordt deze gebruikt. Daarbij komt koolstofdioxide vrij, die via de rode bloedcellen weer naar de longen vervoerd wordt, om uitgeademd te worden.

Terug naar boven

mutaties

Hemoglobine kan ook afwijken van de norm. Dat wordt meestal veroorzaakt door een afwijking in de genen, die van generatie op generatie wordt doorgegeven. De meeste afwijkingen veroorzaken echter geen probleem. Wel kan het eiwit zich anders gedragen, op het moment dat er sprake is van een afwijking. Dit kan uiteindelijk, in zeldzame gevallen, wel weer tot gezondheidsproblemen leiden.

Terug naar boven

bronnen

'Hemoglobine', Wikipedia.nl

'Hemoglobinewaarde', Wikipedia.nl

'An Overview of Hemoglobin', Harvard.edu

Terug naar boven

Hb-waarden

Hemoglobine (Hb) is de rode kleurstof in de rode bloedcellen (= erytrocyten) van het bloed. Hemoglobine is nodig voor het transport van zuurstof van de longen naar de organen en weefsels. Als het hemogline-gehalte (= Hb-waarde) van het bloed lager is dan normaal (= bloedarmoede, anemie), kan het bloed niet voldoende zuurstof transporteren.

Normaal-waarden
- vrouwen: 7,3 - 10 mmol/l
- bloedarmoede: lager dan 7,3 mmol/l
- mannen: 7,8 - 10,8 mmol/l

zie ook:
- hematocriet-waarden
- bloed-armoede (= anemie)
- hemoglobine-aandoeningen

Terug naar hemoglobine

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock