Het gehoor-orgaan bestaat uit twee oren die zijn opgebouwd uit:

- Buitenoor: Geluid (= luchtgolven of -trillingen) wordt via de oorschelp opgevangen en via de gehoorgang naar het trommelvlies geleid, dat in trilling wordt gebracht.
- Middenoor: De drie gehoorbotjes brengen de mechanische trillingen van het trommelvlies over op het ovale venster van het binnenoor.
- Binnenoor: De trillingen van het ovale venster worden in het holle-buis-labyrint van het gehoororgaan (slakkenhuis) door duizenden kleine haartjes van de haarcellen omgezet in elektrische impulsen.
- Gehoorzenuw: Zenuw die de elektrische impulsen van het gehoororgaan in het linker en rechter oor naar de gehoorcentra in de hersenen leidt.

Het oor speelt een grote rol bij sportprestaties:

Balans, evenwicht en coördinatie
In het binnenoor bevindt zich ook het evenwichtsorgaan. Dit orgaan speelt weer een zeer grote rol bij voor sportprestaties zeer belangrijke elementen als balans, evenwicht en coördinatie. Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie met vloeistof gevulde kanalen in het binnenoor die vertraagde bewegingen en twee evenwichtszakjes met oorsteentjes die versnelde bewegingen van het hoofd waarnemen. De vloeistofbewegingen worden via haarcellen in zenuw-impulsen voor de hersenen omgezet. De hersenen zorgen dan voor een zodanige aansturing van de skletspieren dat het evenwicht wordt bewaard. Duizeligheid onstaat door een verstoring van de functie van het evenwichtsorgaan (bijvoorbeeld ongewone bewegingen, griepinfectie, verminderde doorbloeding).