Veel voorkomende oorzaken van medicatie-ontrouw (o.a.):
- geen klachten: o.a. bij gebruik van bloeddrukverlagers (= antihypertensiva) tegen bloeddrukverhoging (= hypertensie)
- geen (direct) merkbaar effect: dit is een van de redenen waarom veel mensen voortijdig stoppen met het gebruik van anti-depressiva (het kan 3-6 weken duren voordat het effect van een antidepressivum merkbaar is)
- snel verdwijnen van de klachten: o.a. bij gebruik van antibiotica! Het is erg belangrijk dat een antibioticum-kuur geheel wordt afgemaakt. Ook nadat de klachten zijn verdwenen.
- angst voor of last van bijwerkingen: meestal hebben medicijnen na gebruik géén bijwerkingen! Neem zo nodig contact op met uw (huis)arts of apotheker als u denkt last te hebben van bijwerkingen.
- ingewikkeld, moeilijk of onprettig gebruik: bijv. astma-medicatie met speciaal inhalatie-apparaatje
- vergeten: komt vaak voor bij gebruik van de pil en bij hoogbejaarden. Een handig doseerdoosje (vraag er naar in de apotheek) kan uitkomst bieden!
- schaamte: met name voor medicijngebruik in het openbaar (o.a. werk, uitgaan, etc.)
- gebrek aan vertrouwen: als een patiënt geen of onvoldoende vertrouwen heeft in de diagnose en/of behandeling is de kans op goed medicijngebruik veel kleiner. Raadpleeg in dat geval nogmaals uw (huis)arts of apotheker!
- afkeer van medicijnen: vrijwel niemand wil graag lichaamsvreemde stoffen gebruiken, ook niet als ze geneeskrachtig zijn. Maak daarom altijd een afweging van de voordelen (verdwijnen van de klachten, herstel van de ziekte) en de mogelijke nadelen (o.a. kans op bijwerkingen)

NB.
Met name bij chronische aandoeningen zonder klachten (o.a. bloeddrukverhoging, epilepsie) blijkt het vaak moeilijk te zijn om de medicatie te blijven gebruiken. Heel vaak bestaat dan de neiging om (steeds) minder te gaan gebruiken. Bij bloeddrukverhoging kunnen dan hart-, vaat- en niet-aandoeningen ontstaan en bij epilepsie kunnen nieuwe epileptische aanvallen optreden.

Terug naar medicatie-ontrouw

Bronnen:
- Meditheek: Medicijnen & Therapietrouw, 2004