Mogelijke behandelingen van lever-ontsteking (= hepatitis) o.a.:

- voorkómen (= preventie) van besmetting door middel van hygiëne en condooms
- inenting tegen hepatitis hepatitis-A en/of B-vaccin (o.a. risicopatiënten, zorgverleners, reizigers)
- versterking van de afweer met immuno-globulinen (= antistoffen), o.a. bij niet-ingeënte personen en pasgeboren baby's van moeders met hepatitis B (in combinatie met hepatitis B-antistoffen)
- behandeling van de ontstekingsverschijnselen met corticosteroïden

 

De behandelingen voor hepatitis A, B en C

Hepatitis A

Hepatitis A gaat na verloop van tijd weer over. Hier zijn geen medicijnen voor. Er zijn wel enkele zaken waarmee u het herstel van de lever kunt bevorderen, zoals:

  • Geen alcohol drinken;
  • Gezond en gevarieerd eten;
  • Medicijngebruik bespreken met uw huisarts; sommige medicijnen belasten de lever;
  • Voldoende rust nemen.

Preventief inenten tegen hepatitis A biedt minimaal 15 jaar bescherming (twee injecties).

Hepatitis B

Acute hepatitis B infectie gaat vaak vanzelf over. De immuun afweer zorgt ervoor dat het virus uit het lichaam verdwijnt. Een gezonde voeding en leefstijl helpen daarbij. In ernstige gevallen schrijft de arts medicijnen voor die de immuun reactie versterken. Ook wordt er regelmatig bloedonderzoek gedaan. Voor chronische hepatitis B zijn er verschillende medicijnbehandelingen.

Preventief inenten tegen hepatitis B bestaat uit drie injecties die verspreid over een halfjaar gegeven worden. Deze bescherming is vermoedelijk levenslang.

Hepatitis C

In tegenstelling tot een Hepatitis A of B infectie gaat een hepatitis C infectie niet vanzelf over. De ontsteking die daardoor in de lever ontstaat is dan chronisch. Sinds enkele jaren is er een medicijn dat werkzaam is tegen het hepatitis C virus. Dit middel is het zogenaamde alfa-interferon. De behandeling van hepatitis C is complex en verschilt per persoon. De huisarts of de GGD verwijzen u door naar het Hepatitis Centrum van een ziekenhuis waar de MDL arts en de internist-infectioloog de behandeling uitvoeren.

Hepatitis D

Er is geen specifieke behandeling voor hepatitis D. Op dit moment wordt peginterferon-alfa gebruikt voor de behandeling van hepatitis D. De behandelresultaten zijn slecht.

Vaccinatie tegen hepatitis D
Een vaccin tegen hepatitis D bestaat niet. Maar iemand die immuun is voor hepatitis B is ook immuun voor hepatitis D. Daarom beschermt de vaccinatie tegen hepatitis B ook tegen hepatitis D.

 

Hepatitis E

Een behandeling is meestal niet nodig. Hepatitis E gaat na verloop van tijd vanzelf over. Gezonde mensen die besmet zijn geraakt met het virus genezen meestal binnen enkele weken. Bij mensen met een verminderde weerstand kan hepatitis E wel ernstig verlopen of chronisch worden.

Oorzaken van een verminderde weerstand kunnen zijn:

  • het gebruik van medicijnen die de afweer onderdrukken bijvoorbeeld na een transplantatie
  • chemotherapie
  • een ernstige ziekte

 

Medicijnen

Er bestaan geen specifieke medicijnen tegen hepatitis E. Wel blijkt het medicijn ribavirine bij een aantal patiënten effectief te zijn. Ribavirine is een virusremmer.

Bij mensen die medicijnen gebruiken die de afweer onderdrukken, kan het verlagen van de dosering daarvan gunstig zijn.


Terug naar lever-ontsteking

Laatst aangepast 6 september 2018