Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Milt-vergroting (splenomegalie, hypersplenie)


Vergroting (= megalie) van de milt. Er zijn te veel bloed en bloedlichaampjes in de milt, waardoor een tekort daaraan ontstaat in de bloedcirculatie en de milt verstopt kan raken. Hierdoor ontstaat een verdere toename van de hoeveelheid bloed en bloedlichaampjes in de milt, etc. (vicieuze cirkel).

Mogelijke verschijnselen (o.a.)
- vergrote milt, verminderde milt-functie, bloedarmoede (= anemie), toename aantal abnormale bloedcellen, verminderde afweer waardoor vergrote kans op infecties

Mogelijke oorzaken (o.a.)
Zeer uiteenlopende, chronische infecties (o.a. lever-ontsteking, malaria, tuberculose, syfilis), weefsel-ontstekingen, bloedarmoede (= anemie), levercirrose (= leververschrompeling) , stapelingsziekten, milt-trombose, bloedkanker (= leukemie)

Mogelijke behandelingen (o.a.)
- genezing van de oorzaak (bijv. infectie) met anti-biotica, anti-virale middelen of anti-parasitaire middelen
- verkleining van de milt door bestraling (= radio-therapie)
- operatieve verwijdering van de milt (= splenectomie)

Terug naar milt-aandoeningen
ADVERTORIAL

Lysosomale stapelingsziekten zijn moeilijk te herkennen

Lysosomale stapelingsziekten komen weinig voor, waardoor er vaak niet genoeg aandacht voor is. Deze ernstige multisystemische ziekten kunnen zich op veel manieren openbaren en het is daarom belangrijk alert te zijn op bepaalde symptomen. Zo tast de Ziekte van Pompe met name de spieren aan, openbaart de Ziekte van Fabry zich onder meer door problemen met het zenuwstelsel en tasten de Ziekte van Gaucher en MPS I onder andere botten en gewrichten aan. Het zijn erfelijke ziekten, en symptomen kunnen zich op elke leeftijd manifesteren.

Advertisement