Hemoglobine (Hb) is een ijzer-bevattende, rode kleurstof in de rode bloedcellen (= erytrocyten) van het bloed, die zuurstof kan binden. Hemoglobine is nodig voor het transport van zuurstof van de longen naar de organen en weefsels.

Hemoglobine (Hb) is een bloedeiwit. 1/3 van rode bloecellen bestaat uit Hb en is dus een belangrijk bestanddeel van deze rode bloedcellen. Hemoglobine is ook verantwoordelijk voor de rode kleur van het bloed en rode bloedcellen. Hemoglobine bevat veel ijzer en zorgt voor de aanvoer van zuurstof (O2) en afvoer van koolstofdioxide (CO2) door het bloed. De verbinding van zuurstof en hemoglobine (oxyhemoglobine) is lichtrood. 
De rode bloedcellen stromen door het hele lichaam en geven onderweg zuurstof af aan alle lichaamscellen. Zo krijgen hersenen, nieren, spieren en andere organen zuurstof en energie. De rode bloedcel stroomt door het lichaam en geeft eerst zuurstof op, neemt vervolgens kooldioxide op en geeft de CO2 uiteindelijk weer af in de longen waar het uitgeademd kan worden en nieuwe zuurstof kan worden opgenomen. Zo zorgt hemoglobine dus voor gaswisseling van de cellen.

zie ook: hb


Als het hemogline-gehalte (= Hb-waarde) van het bloed abnormaal laag is, kan het bloed niet voldoende zuurstof transporteren. Dit wordt bloed-armoede (= anemie) genoemd.

zie ook:
- HB-waarden
- hematocriet-waarden (= Ht-waarden)

Terug naar hemoglobine-afwijkingen

Laatste aanpassing: 15 aug. 2018