Enkele leefregels om de kans op hart- en vaat-aandoeningen te verkleinen:

(1) Eet gevarieerd
Gebruik o.a. voldoende groenten, fruit, niet-geraffineerde graanproducten ('vezel-rijk'), peulvruchten, zoutwatervis en noten (in beperkte mate vanwege calorie-rijkdom).

(2) Eet voldoende vitaminen en mineralen
Eet o.a. volkoren brood en vitamine C-rijke producten. Vul deze zo nodig aan met een multi-vitamine-preparaat.

(3) Matig het gebruik van vet en vlees
Vet en vlees bevatten relatief veel 'slecht' cholesterol.

(4) Matig het gebruik van suiker en geraffineerde graanproducten
Bloem, gries, bakmeel, etc. bevatten weinig of geen vezels.

(5) Matig het gebruik van kaas en andere zuivelproducten

(6) Matig het gebruik van keukenzout
Te veel keukenzout werkt bloeddruk-verhogend.

(7) Beweeg voldoende
Door dagelijks te wandelen, zwemmen, sporten, etc. houdt u uw gewicht en conditie op peil.

(8) Beperk stress
Stress doet eten én vermindert uw conditie.

(9) Matig het gebruik van alcohol
Alcohol doet eten (en onregelmatig leven). Overmatig alcohol kan acute hartproblemen veroorzaken.

(10) Rook niet!
Roken beschadigt zowel de longen als het hart en de bloedvaten.

Terug naar hart- en vaat-aandoeningen