Allergische reactie op bepaalde stoffen (= allergenen) die in pinda's (= aardnoten) voorkomen.

Pinda-allergie komt vooral bij jonge kinderen; mogelijk omdat het maagdarm-kanaal en het afweersysteem dan nog niet volledig zijn ontwikkeld. Hierdoor worden de pinda's nog niet voldoende verteerd en onnodig veel anti-stoffen tegen pinda-allergenen ontwikkeld, waardoor de reactie heftiger is dan bij oudere kinderen en volwassenen.

Pinda-bestanddelen komen op ruime schaal voor in zoete en hartige voedingswaren, waaronder chocolade, gebak, hartige snacks, ijs en pinda- of aarnoten-olie (mayonaise, margarine, bakvet en vis in blik). Ook bevatten heel wat huidmiddeltjes pinda-olie.

Mogelijke verschijnselen (o.a.)
Gezwollen keel met als gevolg bemoeilijkte ademhaling en -soms zeer ernstige- benauwdheid.

Mogelijke behandelingen (o.a.)
- voorkómen van het ontstaan van (= sensibilisatie) van pinda-allergie door het vermijden van pinda's en met pinda's of pinda-olie bereide voedings- en gezondheidsmiddelen (o.a. huidmiddeltjes). Geef daarom bij voorkeur geen pinda's aan jonge kinderen!
- behandeling van pinda-allergie-verschijnselen met anti-allergica

zie ook: voedsel-allergie

Terug naar: allergische aandoeningen