Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Urineweg-infecties


Urineweginfecties zijn ontstekingingen van de urinewegen van de nier, de urineleider (urether), de plasbuis (urethritis) en/of de blaas (cystis) met bacteriŽn, virussen (met name herpes simplex type 2, HSV-2), schimmels (met name Candida), parasieten (met name malaria) of wormen (met name schistosomiasis en filariasis).

Symptomen van urineweginfecties

De symptomen, zoals pijn en plasproblemen, zijn sterk afhankelijk van de verwekker, de plaats en het stadium van de ontsteking en eventuele bijkomende complicaties.

Behandeling van urineweginfecties

Beschikbare behandelingen:
De behandeling is geheel afhankelijk van de aard en de plaats van de infectie en eventuele andere bijkomende problemen (bijv. urinewegvernauwingen).
- Medicijnen: middelen bij urineweginfecties

Vormen van urineweginfecties

- Blaasontsteking (cystitis)
- Nierontsteking (nefritis)
- Nierbekkenontsteking
- Urinekanaalontsteking (ureteritis)
- Urineleiderontsteking (urethritis)
- Plasbuisontsteking (uretritis)

Terug naar urinewegaandoeningen
ADVERTORIAL

Heeft u een overactieve blaas? Doe de plastest!

Mensen met een overactieve blaas moeten vaak opeens heel nodig plassen en kunnen hun plas vaak moeilijk ophouden. Bijna een miljoen Nederlanders, mannen én vrouwen, heeft last van een overactieve blaas.

Bij een overactieve blaas trekt de blaasspier te vaak samen, zonder waarschuwing en ook als de blaas nog niet vol is. Iemand moet dan opeens heel nodig plassen, en heeft moeite de plas op te houden. Vaak lukt het niet of nauwelijks om op tijd bij de WC te zijn.

Herkent u zichzelf in deze klachten? Doe dan de plastest