Voedselvergiftiging is een ernstige, ziekmakende verstoring van de spijsvertering.

Symptomen van voedselvergiftiging

Mogelijke symptomen:
Maagpijn, buikpijn, maag/darmwandontsteking (gastro-enteritis), maag/darmkrampen, misselijkheid, braken, diarree ('buiktyfus'), verlies van eetlust, verstoorde voedselopname (malabsorptie), uitdroging (dehydratie), koorts, vermoeidheid, ziek gevoel en shock.

Behandeling van voedselvergiftiging

Beschikbare behandelingen van voedselvergiftiging:
- Voorkomen: o.a. hygiënische voedselbereiding, vermijden van giftige stoffen
- Neutraliseren van de oorzaak: o.a. actieve kool (Norit)
- Extra vloeistof: om uitdroging tegen te gaan (bij braken steeds kleine slokjes nemen); eventueel elektrolyteninfuus
- Dieet: o.a. rijst, bananen, appelmoes, toast, pap
- Misselijkheid en braken: antibraakmiddel (anti-emeticum)
- Diarree: stopmiddel (antidiarrhoeicum); maximaal enkele dagen

Let op!
- Neem contact op met de huisarts als de klachten hevig zijn en aanhouden, niet binnen enkele dagen duidelijk minder zijn geworden of geheel verdwenen zijn, of als er mogelijk sprake is van botulisme.
- De behandeling van voedselvergiftiging is behalve van de klachten ook afhankelijk van de oorzaak.

Oorzaken van voedselvergiftiging

Mogelijke oorzaken van voedselvergiftiging:
- Maag/darminfectie met micro-organismen:
- Bacteriën: meestal via voedsel of drinkwater (o.a. Escherichia coli, Salmonella, Campylobacter, Clostridium en stafylokokken)
- Virussen: o.a. adeno-, entero- en rotavirussen, waaronder het Norwalk-virus
- Parasieten: o.a. Gardia lamblia
- Giftige biologische stoffen: o.a. botulinetoxine in bedorven vlees en conserven (o.a. botulisme), schelpdieren en bepaalde paddenstoelen
- Giftige chemicaliën: o.a. zware metalen zoals arsenicum, lood, kwik en cadmium
- Bijwerking van medicijnen: o.a. antacida met magnesium, antibiotica, antikankermiddelen, colchicine, vingerhoedskruid (digitalis) en laxeermiddelen

Zie ook:
- vergiftigingen

Terug naar maag/darmaandoeningen