Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Prikkelbare-darm-syndroom (PDS, IBS, spastisch colon, spastische darm, irritable-bowel syndrome, IBS)


Prikkelbare-darm-syndroom is een verstoring van de spontane beweeglijkheid (= peristaltiek) van meestal het gehele maag-darm-kanaal. De aandoening komt bij ca. 2% van de bevolking voor -meestal tussen het 15e en 65e levensjaar- en 3 x vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Bij PDS is de maag-darmwand is extra gevoelig voor allerlei prikkels, waaronder voedsel, medicijnen en stress, en trekt onder invloed daarvan -meestal overdag en zelden 's nachts- abnormaal vaak samen (= maag- en/of darmspasmen). Omdat de gevoeligheid van de pijn-receptoren in de darmwand groter is dan normaal zijn de krampen extra pijnlijk.

Mogelijke oorzaken (o.a.)
Erfelijke aanleg, verstoorde darmmotoriek, stress met verhoogde prikkelbaarheid, angst en depressie

zie ook:
- behandeling
- verschijnselen

Terug darm-aandoeningen
ADVERTORIAL

Metamucil

Heb je last van verstopping?
Metamucil helpt bij langdurige of steeds terugkerende verstopping van de darmen.

Hoe werkt Metamucil
Metamucil bevat 100% natuurlijke vezels (en is glutenvrij). Het bestaat uit zowel oplosbare als niet oplosbare vezels. Deze vezels hebben het vermogen om water vast te houden. Na inname vermengen de vezels zich met de darminhoud en door het opnemen van water zorgen ze voor een zachte, niet irriterende vulling van de darm. Dit stimuleert de werking van de darm en bevordert daarmee de stoelgang.

Metamucil is plezierig in gebruik
Omdat Metamucil letterlijk de fijnste vezel is, is het na toevoeging aan een glas water een drank die gemakkelijk te drinken is. Metamucil is verkrijgbaar in een verpakking met 30 sachets in de smaken Orange en Lemon.

Metamucil is suikervrij, glutenvrij en zoutarm

Meer info: www.metamucil.nl

Metamucil is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter
NL/MET/15/0010b