Vitamine B6 speelt o.a. een belangrijke rol in de stofwisseling van aminozuren en vetzuren, de opslag van glucose in de vorm van glycogeen ( = glycogenese), de vorming van rode bloedkleurstof ( = haem) en de functie van het zenuwstelsel en het afweersysteem ( = immuunsysteem).
Vitamine B6 (= pyridoxine) komt o.a. voor in ruwe granen, tarwekiemen, gist, sojabonen, zilvervlies van rijst, vlees en leverproducten.

Mogelijke verschijnselen (o.a.)
Schilferende huidaandoeningen, vooral rond ogen, neus en mond en achter de oren, mondslijmvlies-ontsteking ( = stomatitis), pijnlijke rode lippen ( = cheilosis) en tongontsteking ( = glossitis), nervositeit, depressie, aandoeningen van het zenuwstelsel met o.a. gevoels- en gezichtsstoornissen en bloedarmoede ( = anemie).

Mogelijke oorzaken (o.a.)
Langdurig tekort aan vitamine B6 in de voeding (bijv. eten van witte rijst in plaats van bruine) en alcoholisme. Bij pilgebruik, zwangerschap, borstvoeding, ouderdom, hartfalen en bestraling is de behoefte aan vitamine B6 vaak groter.

Mogelijke behandelingen (o.a.)
- verrijking van het dieet met vitamine B6-rijk voedsel (zie hierboven)
- aanvulling van het dieet met vitamine B6-preparaten

zie ook: vitaminen

Terug naar vitaminen-tekort

Veel mensen komen zonder dat ze dat weten essentiële vitamines en mineralen tekort. Het voedingspatroon van ieder mens is echter uniek zodat deze tekorten nooit precies hetzelfde zijn. Het is daarom verstandig om eerst te kijken welk tekort je precies hebt en een supplement te gebruiken dat goed bij dat tekort past. Jouw persoonlijke vitamine inname berekenen? Klik hier en doe de voedingstest