De belangrijkste bronnen van vergiftigingen (= intoxicaties) zijn:
- beten/stekenvan giftige slangen, spinnen, schorpioenen en andere dieren
- vergiften, zoals caustic soda, chloor, blauwzuur (= cyanide), insecticiden, organische oplosmiddelen pesticiden en zware metalen
- medicijnen: overdosis of overdosering)
- lichaamseigen stoffen in te hoge concentraties (= 'spiegels'): o.a. calcium, fosfaten, kalium, bilirubine (= gal-kleurstof), afstervend weefsel (= necrotische stoffen)
- micro-organismen: zie botulisme

NB. Als giftige stoffen en geneesmiddelen niet goed zijn afgesloten of niet veilig zijn opgeborgen, kunnen met name kleine kinderen er gemakkelijk slachtoffer van worden. Berg vergiften en geneesmiddelen daarom altijd buiten het bereik van kinderen op.

De verschijnselen en dus ook de behandeling van vergiftigingen zijn sterk afhankelijk van het vergif of medicijn in kwestie.

Vraag in de apotheek om een \"Gifwijzer\" om te weten wat u het beste kunt doen bij vergiftigingen of overdoseringen met geneesmiddelen.

N.B. Bel bij een (vermoede) overdosering of vergiftiging met een medicijn of gif noodgevallen of als u niet weet wat u altijd onmiddellijk een (huis)arts, de dichtsbijzinde polikliniek of ziekenhuis. Hou in dat geval de verpakking (indien beschikbaar) bij de hand zodat u kunt laten zien om welk middel het gaat.

zie ook:
- voedsel-vergiftigingen
- botulisme
- corrigerende middelen
- overdosering van (zelfzorg)medicijnen
- medicijnen