Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Consumed video: UrineweginfectieBij een urineweginfectie zijn er bacteriën via de urineleiders in het urinewegstelsel terechtgekomen.

Het urinewegenstelsel bestaat uit de nieren, urineleiders, blaas en urinebuis. De nieren werken als een filter, verwijderen afvalstoffen uit het bloed en verwerken die in urine. De urineleiders vervoeren de urine vanuit de nieren naar de blaas, waar de urine wordt opgeslagen om vervolgens het lichaam via de urinebuis te verlaten.

Bij normale gezondheid bevat urine geen lichaamsvreemde bacteriën en virussen. Maar bij een blaasontsteking of een urinebuisinfectie zijn er bacteriën via de urineleiders in het urinewegenstelsel terechtgekomen.

Symptomen van urineweginfectie zijn: een branderig gevoel tijdens het plassen, vaak kleine hoeveelheden moeten plassen en bloed in de urine.

Urineweginfecties komen veel voor. Na de kinderjaren treedt urineweginfectie vaker bij vrouwen op, omdat de urinebuis bij de vrouw korter is en dichter bij de anus ligt. Wanneer urineweginfectie te laat wordt ontdekt en behandeld, kan de infectie zich naar de blaas en de nieren uitbreiden.

ADVERTORIAL

Heeft u een overactieve blaas? Doe de plastest!

Mensen met een overactieve blaas moeten vaak opeens heel nodig plassen en kunnen hun plas vaak moeilijk ophouden. Bijna een miljoen Nederlanders, mannen én vrouwen, heeft last van een overactieve blaas.

Bij een overactieve blaas trekt de blaasspier te vaak samen, zonder waarschuwing en ook als de blaas nog niet vol is. Iemand moet dan opeens heel nodig plassen, en heeft moeite de plas op te houden. Vaak lukt het niet of nauwelijks om op tijd bij de WC te zijn.

Herkent u zichzelf in deze klachten? Doe dan de plastest