Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

ACE-remmers, bijwerkingen


  Mogelijke bijwerkingen van ACE-remmers (o.a.):
  - duizeligheid bij (te snel) opstaan als gevolg van een plotselinge daling van de bloeddruk (= orthostatische hypotensie). Vooral bij hoge doseringen en aan het begin van de behandeling. De bijwerking kan -in overleg met de (huis)arts- worden voorkůmen door te beginnen met een lagere dosering en deze daarna stapsgewijs te verhogen (= 'insluipen van de dosering')
  - prikkelhoest (bij 1-20% van de patiŽnten die ACE-remmers gebruiken). De hoest ontstaat meestal binnen ťťn maand na begin van het gebruik en verdwijnt zelden spontaan. De prikkelhoest is ongevoelig voor prikkelhoest-dempende middelen (o.a. codeÔne). Na stoppen met het gebruik is de hoest meestal binnen ťťn maand weer verdwenen.
  - smaakstoornis, met name bij captopril (= Capotenģ)
  - nierfunctie-vermindering (= nier-insufficiŽntie); om die reden is bij gebruik van ACE-remmers regelmatige controle van de nieren nodig
  - verhoogd kalium-gehalte van het bloed (= hyperkaliŽmie); hiermee dienen patiŽnten met hartritme-stoornissen (= aritmieŽn) rekening te houden
  - angio-oedeem (bij 1 Š 2 op de duizend gebruikers van ACE-remmers): zeldzame, maar gevaarlijke bijwerking waarbij plotselinge zwelling van het gezicht, lippen en tong optreedt (meestal snel na het begin van de behandeling). PatiŽnten die eerder angio-oedeem hebben gehad, mogen niet opnieuw met ACE-remmers worden behandeld.
  - overige bijwerkingen: zie bijsluiter van betreffende ACE-remmer.

  Terug naar ACE-remmers