Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Voetverzorging

Schimmelnagels en diabetes

Schimmelnagels en diabetes

Iedereen kan last krijgen van schimmelnagels. Mensen met diabetes hebben er echter vaker last van, dan mensen die geen diabetes hebben. Mensen met diabetes hebben sneller last van schimmelnagels omdat zij een verminderde weerstand hebben. Lees meer >>

Goede voetverzorging is belangrijk

Gemiddeld lopen we tijdens ons leven ongeveer tweeënhalf keer de wereld rond. Onze voeten krijgen het dus best zwaar te verduren. Een goede voetverzorging is daarom belangrijk; veel voetproblemen zijn namelijk niet erfelijk, maar ontstaan door verkeerd gebruik. Een goede verzorging kan problemen verminderen, of zelfs voorkomen.

Terug naar boven

Veelvoorkomende voetproblemen

 

De meest voorkomende voetproblemen zijn kalknagels, blaren, zweetvoeten, verstuikte enkels, ingegroeide teennagels, eeltknobbels, voetschimmel (ook wel zwemmerseczeem genoemd), likdoorns, vergroeiingen of wintertenen. Al deze voetproblemen zijn goed merkbaar.

Voetschimmel en kalknagels zijn besmettelijk, alle andere verschijnselen niet. 

Bron afbeelding: flickr.com 

Terug naar boven

Voetproblemen voorkomen

 

Een goede voetverzorging is essentieel voor het voorkomen van problemen: de voeten dagelijks goed wassen en afdrogen en insmeren met een goede, dikke crème die speciaal gemaakt is voor voeten vormt de basis. Die basis kan aangevuld worden met een regelmatige pedicurebehandeling, waarbij de nagels op de juiste manier (recht!) worden afgeknipt, gecontroleerd worden op kalk en eelt goed verwijderd wordt. 

Ook het kiezen van goed schoeisel is belangrijk in het voorkomen van voetproblemen. Schoenen die (te) weinig steun bieden of een verkeerde vorm hebben, kunnen op den duur zorgen voor blessures of zelfs vergroeiingen. In een vroeg stadium is hier nog iets aan te doen, later vaak niet meer.

Bron afbeelding: flickr.com 

Terug naar boven

Behandeling van voetproblemen

De meeste voetproblemen zijn redelijk eenvoudig zelf te behandelen. Voor kwaaltjes als schimmelvoeten, kalknagels, blaren, likdoorns en zweetvoeten zijn bij de drogisterij hulpmiddeltjes verkrijgbaar. Combineer die met een goede voetverzorging en het probleem verdwijnt na verloop van tijd. Wintertenen kunnen wat hardnekkiger zijn, omdat die te maken hebben met de bloedsomloop, kan dit iets zijn waar men last van blijft houden. 

Voor de behandeling van verstuikte enkels of ingegroeide teennagels kan het beste professionele hulp in worden geroepen, om te voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat. Overleg in deze gevallen eerst met de huisarts, die zal eventueel een verwijzing naar een (medische) pedicure verzorgen, of zelf een behandeling voorstellen.

Ook voor vergroeiingen is een onderzoek door de huisarts essentieel. Die zal dan zorgen voor een doorverwijzing naar een podotherapeut. In veel gevallen komt de behandeling dan neer op het doen van speciale oefeningen en het dragen van speciaal schoeisel, bijvoorbeeld met therapeutische zolen. Het gaat dan om het beperken van het ongemak, want vergroeiingen komen bijna nooit meer helemaal goed.

Terug naar boven

Handig om te weten!

- Bij voetproblemen geldt: beter voorkomen dan genezen. Is het daar te laat voor, onderneem dan zo snel mogelijk actie, want anders worden de problemen snel erger.
- Dunne, wollen sokken helpen het best tegen koude voeten.
- Veel op blote voeten lopen kan zweetvoeten verminderen.
- Dagelijks (bijvoorbeeld voor het slapen gaan) de voeten goed insmeren met een voedende crème en inpakken met sokken kan voorkomen dat de huid uitdroogt.
- Schimmelinfecties en zweetvoeten kunnen beperkt worden door schoenen in de vriezer te zetten. De bacteriën in de schoenen gaan dan dood.
- Schoenen met speciale zolen zien er tegenwoordig erg modern uit, hier hoef je je niet voor te schamen!

Meer weten over Voetverzorging? Stel en beantwoord vragen op het subforum Voetverzorging.

Terug naar boven

Bronvermelding

Alledaagse voetproblemen: de behandeling, K. J. Gorter. Bohn, Stafleu, van Loghum, 2003.

Diagnostiek van alledaagse klachten, T. O. H. de Jongh, H. de Vries, H. G. L. M. Grundmeijer. Bohn, Stafleu, van Loghum, 2007.

Terug naar boven

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock