Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Nadruppelen door een vergrote prostaat

De prostaat begint bij de meeste mannen vanaf het dertigste levensjaar onder invloed van het mannelijke geslachtshormoon testosteron langzaam te groeien. Bij 30% van de mannen zal in de loop van hun leven een goedaardige vergroting van de prostaat optreden. Meestal gebeurt dit vanaf het 50e levensjaar. Een goedaardige prostaatvergroting wordt ook wel ‘benigne prostaathyperplasie’ genoemd. De grootte van de prostaat kan hierdoor toenemen van het formaat van een kastanje tot dat van een sinaasappel. Om er zeker van te zijn dat uw prostaat goedaardig vergroot is, is het noodzakelijk om dit door een huisarts of medisch specialist te laten vaststellen.


Plasproblemen als gevolg van een vergrote prostaat

De prostaat is een klier die bij de man onder de urineblaas en boven de sluitspier van de blaas ligt. Door de prostaat loopt de plasbuis. Deze voert urine af vanuit de blaas. Een vergrote prostaat kan de plasbuis afknellen of blokkeren waardoor de urinestraal zwakker wordt en het lastiger wordt om de blaas (volledig) te legen. In dat laatste geval zorgt de achtergebleven urine steeds weer voor nieuwe aandrang die met name ’s nachts plaatsvindt. Dit kan leiden tot een verstoorde nachtrust waardoor u de volgende dag minder uitgerust bent.

De klachten die ontstaan door een vergrote prostaat kunnen per persoon verschillen. Zo kunt u last hebben van:

  • ’s Nachts vaak moeten plassen
  • Een sterke aandrang tot plassen, maar er komt geen of maar weinig urine
  • Het gevoel dat de blaas niet volledig geleegd wordt
  • Een zwakke of onderbroken urinestraal
  • Nadruppelen en ongewenst urineverlies
  • Gevoel van druk en spanning op de blaas


PSA-bepaling en noodzakelijk prostaatonderzoek bij de huisarts

De huisarts kan na onderzoek bepalen of er sprake is van een goedaardige vergroting van de prostaat. Dit doet hij/zij door informatie te verzamelen aan de hand van een gesprek en door rectaal de prostaat te toucheren. Daarnaast kan de huisarts een PSA-bepaling uitvoeren. PSA (prostaat-specifiek antigeen) is een eiwit dat in het bloed voorkomt en alleen door de prostaat wordt gemaakt. De arts kan aan de hand van deze bepaling besluiten of vervolgonderzoek naar prostaatkanker noodzakelijk is.


Impact plasproblemen

Plasproblemen kunnen impact hebben op de levenskwaliteit en levensvreugde. Dat is reden om naar de huisarts te gaan en daar de oorzaak van de plasproblemen te laten onderzoeken. Het is belangrijk te laten bepalen of de prostaat al dan niet de oorzaak van de klachten is. Hoewel veel plasproblemen na enige tijd verminderen, is het goed om op zoek te gaan naar mogelijke verklaringen en oplossingen voor de prostaatvergroting en plasproblemen.


Wat kunt u zelf doen tegen plasproblemen als gevolg van een vergrote prostaat?

Het is van belang om voldoende te blijven drinken. Plasproblemen verdwijnen niet door minder te drinken. Vermijd koffie en alcohol; deze prikkelen de blaas waardoor u vaker moet plassen. Ook kunt u uw bekkenbodemspieren trainen.  Dit doet u door de spieren aan te spannen waarmee u een ‘denkbeeldige’ plas moet ophouden en weer los laat.

Tevens is er een nieuw zelfzorggeneesmiddel beschikbaar voor de behandeling van plasproblemen als gevolg van een vastgestelde goedaardige prostaatvergroting, genaamd GRANUFINK Prosta Forte. De actieve ingrediënten verminderen plasklachten zoals nachtelijk plassen, nadruppelen, een abnormale aandrang, moeilijk plassen, een zwakke urinestraal en het onvolledig legen van de blaas. Zo kunt u blijven genieten van uw actieve leven en een ongestoorde nachtrust. GRANUFINK Prosta Forte is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogisterij of discreet online te bestellen via de officiële GRANUFINK webshop. Voor meer informatie over GRANUFINK Prosta Forte kunt u op werkdagen contact opnemen met de advies- en informatielijn op telefoonnummer 010-2211007 of een bezoek brengen aan de website: https://www.granufink.nl. Indien uw klachten binnen 7 dagen erger worden of na 4 weken niet minder zijn geworden, neem dan contact op met uw huisarts.

GRANUFINK Prosta Forte is een traditioneel kruidengeneesmiddel. De indicatie is uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring en niet op klinisch bewijs. Lees voor aankoop de aanwijzingen op de verpakking. Niet gebruiken bij kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Indien uw klachten binnen 7 dagen erger worden of na 4 weken niet minder zijn geworden, neem dan contact op met uw huisarts. KOAG KAG nr. 24-1216-1892.

ADVERTORIAL

NIEUW: Verminder plasproblemen en urineverlies met GRANUFINK

Vaak dringend plassen? Last van ongewenst urineverlies? Blijf niet rondlopen met je plasproblemen. GRANUFINK is een nieuw zelfzorggeneesmiddel voor de behandeling van plasproblemen en urineverlies bij mannen én vrouwen. De unieke combinatie actieve ingrediënten vermindert plasproblemen zoals ongewenst urineverlies en de drang om vaak te plassen (overdag en ’s nachts). GRANUFINK is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek, drogisterij en discreet online te bestellen. Probeer GRANUFINK voor 4 weken voor het gevoel van een ontspannen blaas. Nu verkrijgbaar in drie varianten: Prosta voor mannen, Prosta Forte voor mannen met een vastgestelde goedaardige prostaatvergroting en Femina speciaal voor vrouwen. Kijk voor meer informatie op www.granufink.nl

 

Disclaimer: GRANUFINK is een traditioneel kruidengeneesmiddel. De indicatie is uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring en niet op klinisch bewijs. Lees voor aankoop de aanwijzingen op de verpakking. Niet gebruiken bij kinderen en jongeren onder de 18 jaar. GRANUFINK Prosta Forte is enkel bestemd voor mannen met een door een arts vastgestelde goedaardige prostaatvergroting. Indien je klachten binnen 7 dagen erger worden of na 4 weken niet minder zijn geworden, neem dan contact op met je huisarts. KOAG/KAG nr. 24-1016-1598.

Terug naar boven

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock