Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Ongewenst urineverlies tijdens of na zwangerschap

Veel vrouwen krijgen rond hun zwangerschap te maken met ongewenst urineverlies. Incontinentie na de bevalling komt veel voor. Tijdens de bevalling rekken de bekkenbodemspieren op en ontstaan er kleine spierscheurtjes Meestal is dit slechts een tijdelijk probleem. En er zijn verschillende oorzaken voor. Door oefeningen voor je bekkenbodemspieren te doen, krijg je meer controle te krijgen over je blaas. Als je 3 tot 6 maanden lang regelmatig je bekkenbodemspieren traint, kan het urineverlies verminderen of zelfs verdwijnen. Verder is het belangrijk om goed te blijven drinken. Zo voorkom je een blaasontsteking met als gevolg dat je blaas nog actiever wordt.

 

Druk op je blaas

Als je zwanger bent, moet je vaker plassen. Tijdens je zwangerschap verwerkt je lichaam veel meer bloed dan normaal, waardoor er veel vocht in je blaas komt. Daarnaast groeit je baarmoeder gedurende de zwangerschap. Je baarmoeder zit boven je blaas en wordt tijdens je zwangerschap steeds zwaarder. Hierdoor drukt je baarmoeder op je blaas. Als de druk op je blaas groter wordt dan je bekkenbodemspieren aankunnen, kan dat zorgen voor urineverlies.

 

Hormonale veranderingen

Tijdens je zwangerschap maak je een zwangerschapshormoon aan. Dit hormoon kan de sluitspier van je plasbuis aantasten, waardoor de sluitspier verslapt. Bij kleine inspanningen, zoals hoesten, lachen of tillen, kun je ongewild urine verliezen.

 

Incontinentie na bevalling komt vaak voor

Ook na je bevalling kun je last krijgen incontinentie. Door de inspanningen van het persen tijdens de bevalling, kunnen je bekkenbodemspieren verslappen. Door deze verslapping heb je geen controle meer over je blaas en kun je tijdens inspanningen urine verliezen. Deze vorm van incontinentie wordt ook wel stressincontinentie genoemd. Deze vorm is veelal tijdelijk van aard. Bij veel vrouwen is vlak na de bevalling het gevoel in het onderlijf verminderd. Je voelt niet meer of je klaar bent met plassen of laat ongewild windjes. Kort na de bevalling is dit normaal. Uit onderzoek blijkt dat 19 procent van de vrouwen die korter dan een jaar geleden zijn bevallen, nog steeds last hebben van ongewild urineverlies. Bij vrouwen die tijdens de bevalling een totaalruptuur hebben gehad, liggen de cijfers nog hoger.
Er zijn verschillende factoren die zorgen voor incontinentieproblemen na de bevalling. Bij lang persen kunnen de zenuwen overrekt raken en beschadigen, waardoor de bekkenbodem niet meer goed functioneert. Ook de schedewanden kunnen worden opgerekt en de urinebuis kan wat naar beneden worden gedrukt. Het ophouden van urine wordt hierdoor bemoeilijkt. Kunstverlossingen – vooral de tangverlossing – vormen ook een extra risico voor schade aan de bekkenbodemspier. Ook kan de blaasspier beschadigd raken. En er kan een lek in je blaas of plasbuis ontstaan. Volledige incontinentie kan een gevolg zijn van deze beschadiging of lek en kan volledige incontinentie tot gevolg hebben. Je verliest dan onophoudelijk urine.

ADVERTORIAL

NIEUW: Verminder plasproblemen en urineverlies met GRANUFINK

Vaak dringend plassen? Last van ongewenst urineverlies? Blijf niet rondlopen met je plasproblemen. GRANUFINK is een nieuw zelfzorggeneesmiddel voor de behandeling van plasproblemen en urineverlies bij mannen én vrouwen. De unieke combinatie actieve ingrediënten vermindert plasproblemen zoals ongewenst urineverlies en de drang om vaak te plassen (overdag en ’s nachts). GRANUFINK is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek, drogisterij en discreet online te bestellen. Probeer GRANUFINK voor 4 weken voor het gevoel van een ontspannen blaas. Nu verkrijgbaar in drie varianten: Prosta voor mannen, Prosta Forte voor mannen met een vastgestelde goedaardige prostaatvergroting en Femina speciaal voor vrouwen. Kijk voor meer informatie op www.granufink.nl

 

Disclaimer: GRANUFINK is een traditioneel kruidengeneesmiddel. De indicatie is uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring en niet op klinisch bewijs. Lees voor aankoop de aanwijzingen op de verpakking. Niet gebruiken bij kinderen en jongeren onder de 18 jaar. GRANUFINK Prosta Forte is enkel bestemd voor mannen met een door een arts vastgestelde goedaardige prostaatvergroting. Indien je klachten binnen 7 dagen erger worden of na 4 weken niet minder zijn geworden, neem dan contact op met je huisarts. KOAG/KAG nr. 24-1016-1598.

Terug naar boven

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock