Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Frequent nachtelijk plassen vaak niet onschuldig

Nachtelijk plassen is niet iets waar makkelijk over gepraat wordt. Toch kampen veel mensen met dit vervelende probleem. In de leeftijdscategorie van 35 tot 45 jaar is dit ongeveer 10% van de bevolking. En tussen 55 en 65 jaar kampt maar liefst 20% van de bevolking met deze kwaal. De stijging zet zich door met het toenemen van de leeftijd.  Nachtelijk plassen is een probleem dat evenveel mannen als vrouwen treft en is een hinderlijke onderbreking is van de nachtrust.

De urologische oorzaken van Nycturie (medische term voor opstaan om ’s nachts te plassen) zijn grotendeels onder te brengen in 3 categorieën:

  • Beperkte nachtelijke blaascapaciteit,
  • Overmatige urineproductie (poly-urie) over 24 uur,
  • Overmatige urineproductie s ‘nachts (nachtelijke poly-urie).

 

Gestoorde nachtrust

Mensen die meerdere keren moeten opstaan om te plassen ’s nachts gaan er vaak van uit dat er geen behandeling voor het probleem voorhanden is of dat het een normaal verouderingsverschijnsel betreft. Toch zijn er verschillende effectieve behandelmethoden. Van zelfzorgmiddelen, tot leefstijl- en dieetadviezen, bekkenbodemtherapie en uiteindelijk kan ook een huisarts of uroloog oplossingen bieden.

Nachtelijk plassen niet zonder gevaar

“Nycturie” is op termijn niet zonder gevaar. Een keer ’s nachts opstaan wordt niet als problematisch beschouwd, maar zodra men er 2 of meer keer uit moet om te plassen wordt de algemene gezondheid beïnvloedt. Veelvuldige onderbreking van de slaap leidt tot een verminderde slaapkwaliteit, wat op haar beurt het dagelijks functioneren beïnvloedt. Dit zien we voornamelijk wanneer de slaap gedurende de eerste 3 uur onderbroken wordt, aangezien dit de herstellende fase van de slaap is.

Vermindering kwaliteit van leven

Naast de negatieve invloed op slaapkwaliteit, gaat ook de levenskwaliteit van mensen met nycturie erop achteruit. Bij toename van het aantal nachtelijke plaspauzes, blijken patiënten vatbaarder te worden voor afgenomen eetlust, ontevredenheid en een gebrek aan vertrouwen in de toekomst.

Verzuim en verminderde productiviteit

Het gebrek aan slaap en alle fysieke gevolgen daarvan gaan gepaard met enerzijds een toename in doktersbezoeken en gebruik van medicatie en anderzijds een afname in productiviteit en een toename in afwezigheid op de werkvloer.

Conclusie

Opstaan om te plassen s ‘nachts is niet zo onschuldig als het lijkt. Als u, of iemand uit uw omgeving, 2 keer of meer uit bed moet om te plassen en daar overdag hinder van ondervindt, is het raadzaam een arts te contacteren. Een goede, ongestoorde nachtrust is van levensbelang!

Bron: Dr. A. Goessaert, Prof. Dr. K. Everaert – functionele urologie, UZ Gent

 

ADVERTORIAL

NIEUW: Verminder plasproblemen en urineverlies met GRANUFINK

Vaak dringend plassen? Last van ongewenst urineverlies? Blijf niet rondlopen met je plasproblemen. GRANUFINK is een nieuw zelfzorggeneesmiddel voor de behandeling van plasproblemen en urineverlies bij mannen én vrouwen. De unieke combinatie actieve ingrediënten vermindert plasproblemen zoals ongewenst urineverlies en de drang om vaak te plassen (overdag en ’s nachts). GRANUFINK is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek, drogisterij en discreet online te bestellen. Probeer GRANUFINK voor 4 weken voor het gevoel van een ontspannen blaas. Nu verkrijgbaar in drie varianten: Prosta voor mannen, Prosta Forte voor mannen met een vastgestelde goedaardige prostaatvergroting en Femina speciaal voor vrouwen. Kijk voor meer informatie op www.granufink.nl

 

Disclaimer: GRANUFINK is een traditioneel kruidengeneesmiddel. De indicatie is uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring en niet op klinisch bewijs. Lees voor aankoop de aanwijzingen op de verpakking. Niet gebruiken bij kinderen en jongeren onder de 18 jaar. GRANUFINK Prosta Forte is enkel bestemd voor mannen met een door een arts vastgestelde goedaardige prostaatvergroting. Indien je klachten binnen 7 dagen erger worden of na 4 weken niet minder zijn geworden, neem dan contact op met je huisarts. KOAG/KAG nr. 24-1016-1598.

Terug naar boven

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock