Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Bescherm je brein tegen stress

Chronische stress kan het brein laten krimpen. Hetzelfde geldt voor een depressie. Wetenschappers van de vooraanstaande Amerikaanse universiteit Yale hebben ontdekt dat dit komt door een genetische schakelaar die onder invloed van stress en depressie verbindingen in de hersenen uitschakelt. Dit zorgt ervoor dat de hersenen steeds minder kunnen, met name op emotioneel en cognitief gebied. 

Normaal gesproken worden de hersenen steeds groter; met alles wat je leert en ervaart, worden verbindingen in de hersenen gelegd. Deze verbindingen worden vervolgens steeds krachtiger. Het leren van een rijtje woorden in een andere taal kan bijvoorbeeld voor de eerste verbinding zorgen, je woordenschat uitbreiden en een taal echt leren, zorgt er vervolgens voor dat die verbinding zo krachtig wordt, dat de hersenen groeien. Hierdoor kan het brein steeds meer.

Stress en depressie zorgen er echter voor dat het brein beperkt wordt en verbindingen niet zo makkelijk meer gelegd worden, zo beweert Ronald Duman, onderzoeksleider en professor in psychiatrie, neurobiologie en farmacologie.

1 van 3 - Lees verder »

 

Lees & test:

Een beetje stress kan gezond zijn, maar te veel is funest voor je gezondheid. Lees daarom wat je eraan kunt doen en deel je mening en ervaringen op het forum.


Op de hoogte blijven van de actualiteiten kan via onze Facebook-pagina

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock