Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Lachen maakt gezond

Lachen verlaagt stress en maakt je gezonder, zelfs als je helemaal niet vrolijk bent. Uit onderzoek van de Universiteit van Kansas blijkt dat lachen heel veel voordelen heeft. Voor het onderzoek werden twee soorten lachen onderzocht: een standaard lach, waarbij vooral de spieren rond de mond gebruikt worden, en een echte lach, waarbij ook de spieren bij de ogen gebruikt worden.

Eetstokjes
Om de tests zo goed mogelijk te laten werken, werd een deel van de proefpersonen gevraagd om eetstokjes in de mond te houden, om zo een lach te forceren. De eetstokjes zorgden ervoor dat het lachen onbewust ging. Een ander deel kreeg duidelijke instructies om te lachen en weer een groep moest een neutrale gezichtsuitdrukking houden. Vervolgens werden alle proefpersonen aan activiteiten gezet die speciaal ontwikkeld zijn om stress op te leveren. Tijdens deze activiteiten werden de hartslag en het stressniveau van de proefpersonen genoteerd.

Minder stress
Uit de resultaten bleek dat lachen daadwerkelijk invloed heeft op het lichaam. Mensen die tijdens het onderzoek mochten of moesten lachen, hadden een minder snelle hartslag en hadden minder stress ervaren.

Nog meer voordelen van lachen
Lachen werkt niet alleen goed tegen stress, het heeft nog meer belangrijke voordelen voor de gezondheid. Zo geeft het het immuunsysteem een flinke oppepper, omdat het ervoor zorgt dat je meer witte bloedlichaampjes in je lijf krijgt. Ook maakt het je aantrekkelijker en zorgt lachen ervoor dat je er jonger uitziet, dat je minder pijn voelt en minder snel in de snoeppot grijpt. 

Bron: Huffington Post

Foto: Moomettes, Flickr.com

Lees ook:

Hartelijk lachen is gezond
Lachen op de werkvloer maakt dat je harder werkt
Jong en gezond dankzij avocado's

Like ons op Facebook en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock