Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

SOA

'Moeders kunnen SOA's voorkomen'

Moeders zouden onder meer SOA's en andere seksuele problemen bij hun tieners kunnen voorkomen, als ze zich beter realiseerden welke rol zij spelen in de voorlichting.

SOA

Soa zijn seksueel overdraagbare aandoeningen; besmettelijke ziekten die voornamelijk via seksueel contact worden verspreid. Jaarlijks lopen in Nederland 100.000 mensen een soa op. De meeste soa zijn goed te behandelen, mits je er op tijd bij bent. Ben je te laat, dan kan een soa ernstige gevolgen hebben.

Terug naar boven

Hoe loop je een soa op?

 

Er bestaan ongeveer 10 soa. De meest bekende daarvan zijn: hiv, chlamydia, genitale wratten, herpes, schaamluis, gonorroe (druiper), hepatitis B en syfilis.

Een soa wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën. Deze zitten in het slijmvlies en het vocht van de vagina en penis, en in sperma en bloed. Een soa kun je oplopen door:

  • - Vaginale of anale seks zonder condoom
  • - Orale seks zonder condoom of beflapje
  • - Gezamenlijk gebruik van seksattributen, die tussendoor niet schoongemaakt zijn

Een soa krijg je niet van het drinken uit een kopje van een ander en ook niet van een hoestbui, een insectenbeet of een vieze wc-bril. Sommige soa zijn wel overdraagbaar via bloed. Hiv, hepatitis B en syfilis kun je bijvoorbeeld oplopen door onhygiënisch aangebrachte piercings of tatoeages. Ook vuile naalden bij drugsgebruik kunnen zorgen voor een soa.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Gevolgen & behandeling

 

Als een soa niet wordt behandeld kan dat ernstige gevolgen hebben. Onbehandelde chlamydia en gonorroe kunnen leiden tot onvruchtbaarheid. Ook kan een soa leiden tot ontstekingen die koorts, pijn en een ziek gevoel tot gevolg hebben.

De meeste soa zijn te behandelen. Sommige raak je echter  niet meer kwijt, omdat het virus altijd in het lichaam aanwezig blijft. Bij herpes en genitale wratten is dit het geval. Bij slechte weerstand door stress of ziekte kunnen deze soa weer de kop op steken. Symptomen kunnen dan wel worden behandeld. Wanneer je behandeld wordt voor een soa is het gebruikelijk dat de partner ook wordt behandeld, ook al heeft deze geen symptomen.

 Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het beste medicijn tegen een soa is daarom een condoom.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

SOA zelftest

Bij klachten, bij het vermoeden van een SOA, of wanneer je zekerheid wilt in je nieuwe relatie is het mogelijk om een SOA-test te doen. Dat kan bij de huisarts, maar ook bij speciale SOA-poli van de GGD.

De test bestaat uit bloed- en urineonderzoek en lichamelijk onderzoek. Heb je een SOA opgelopen, dan is het wenselijk om de sekspartners van de laatste 6 maanden te waarschuwen. Twijfel je over een test? Doe hem dan altijd, want een soa brengt niet alleen je eigen gezondheid in gevaar, maar ook die van anderen.

Terug naar boven

SOA verschijnselen

SOA zijn te herkennen aan de volgende symptomen:

  • - Blaasjes, zweertjes of wratten op geslachtsorganen of anus
  • - Branderig gevoel, irritatie of pijn bij het plassen
  • - Pijn in de anus
  • - Pijn in de onderbuik
  • - Afscheiding uit penis, vagina of anus
  • - Jeuk in schaamhaar
  • - Vaginaal bloedverlies na vrijen of tussen de menstruatieperiode in

Lang niet iedereen met een SOA heeft klachten. Veel mensen lopen ongemerkt met een SOA rond. Bij herpes, chlamydia en gonorroe is dat bijvoorbeeld nogal eens het geval.

Meer weten over SOA's? Stel en beantwoord vragen via het subforum Seksualiteit.

Terug naar boven

Bronnen

Folder 'Seksueel overdraagbare aandoeningen' (2007), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

http://www.soaaids.nl/

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock