Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Seksualiteit

Lachende mannen maken vrouwen onderdanig

Lachende mannen maken vrouwen onderdanig

Als je als man iets gedaan wilt krijgen van vrouwen, dan hoef je daar niet om te schreeuwen, maar kun je gewoon naar haar lachen. Lees verder »   

Seksualiteit

Seksualiteit gaat over alles wat het geslachtsverkeer betreft. Het gaat dan over onderwerpen als verliefdheid, relaties, je lichaam, vrijen, voorbehoedsmiddelen, seksueel overdraagbare aandoeningen, zwangerschap, geaardheid en praten over seks. In dit dossier hebben we een aantal aspecten van seksualiteit uitgelicht.

Terug naar boven

Veilig vrijen

 

Uit een landelijk onderzoek naar het seksueel gedrag en de seksuele gezondheid van jongeren van 12 tot 25 jaar blijkt dat 10 procent van de jongens en 7 procent van de meisjes bij de eerste geslachtsgemeenschap geen condoom of anticonceptie gebruikt. Wie onveilig vrijt, loopt het risico op een ongeplande zwangerschap of een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Goede seksuele voorlichting is van belang om ongewenste zwangerschappen en soa’s te voorkomen. Ouders dragen daarvoor verantwoordelijkheid, maar ook scholen mogen gevraagd worden daaraan een bijdrage te leveren.

Lees meer over wat wel veilig is, en wat niet.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Voorbehoedsmiddelen

 

Er zijn veel verschillende manieren om je te beschermen tegen zwangerschap en/of soa. Van condoom tot spiraaltje en van pil tot sterilisatie. Elk middel heeft zijn voor- en nadelen. De een kan kapot, de ander moet je dagelijks slikken. En niet alle voorbehoedsmiddelen beschermen tegen zwangerschap en soa. De anticonceptiepil, het spiraaltje en het pessarium beschermen bijvoorbeeld alleen tegen zwangerschap. Het condoom en het vrouwencondoom beschermen tegen beide.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Seksueel overdraagbare aandoening

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland, met name onder jongeren. Het venijnige is dat deze ziekte zich in het beginstadium niet manifesteert met opvallende symptomen. Vooral vrouwen merken vaak niet dat ze een chlamydia-infectie hebben opgelopen. De gevolgen kunnen ernstig zijn: in Nederland worden duizend vrouwen per jaar onvruchtbaar van chlamydia.

Mannen met een chlamydia-infectie krijgen vaak klachten: meestal pijn of een branderig gevoel bij het plassen, vooral ’s ochtends waterige tot pusachtige afscheiding uit de plasbuis. Soms is er pijn in de balzak of pijn bij het poepen. Bij de man lijkt de infectie echter geen invloed te hebben op de vruchtbaarheid. Gelukkig is chlamydia goed met antibiotica te behandelen, maar voorkomen door veilig te vrijen is natuurlijk altijd beter.

Meer weten over SOA's? Lees meer over de symptomen en verschillende soorten.

Terug naar boven

Seksuele geaardheid

Homoseksualiteit wil zeggen dat je verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht. Bij vrouwen heet dit lesbisch zijn, bij mannen homo zijn. Er is ook nog biseksualiteit, dan kun je verliefd worden op zowel mannen als vrouwen. Iedere jongen of meisje kan een keer uitproberen hoe het is met iemand van hetzelfde geslacht. Dat is vrij normaal, je bent op zoek naar wat het beste bij je past. Merk je dat je het prettiger vindt met en eerder verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht, dan kan het zijn dat je homo/lesbisch bent.

Als je homo of lesbisch bent, ben je dat al vanaf je geboorte en er is niet wat je ertegen kunt doen. Ruim vijf procent van de vrouwen en ruim zes procent van de mannen voelt zich aangetrokken tot het eigen geslacht, heeft daar ook seks mee en noemt zich homo- of biseksueel. Hoewel homoseksualiteit geen ziekte is, maar een seksuele voorkeur, werd het wel lang als een ziekte of afwijking gezien. Tegenwoordig wordt er, in ieder geval in de wetenschap, niet meer op die manier naar gekeken. Het wordt nu gezien als een normale vorm van seksualiteit.

Meer weten over Seksualiteit? Stel en beantwoord vragen via het subforum Seksualiteit.

Terug naar boven

Bronvermelding

Patiëntenbrief 'Chlamydia', Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

'Seksualiteit', www.rivm.nl

'Vragen over seksualiteit', www.jipdenhaag.nl

www.seksualiteit.nl

Terug naar boven

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock