Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Prostaat

Wat is de prostaat?

Wat is de prostaat?

Iedere man heeft een prostaat. Deze speelt een rol bij de voortplanting. De prostaat heeft de eigenaardige eigenschap dat hij vanaf de puberteit gaat groeien. Lees verder »

De prostaat

Iedere man heeft een prostaat. Deze speelt een rol bij de voortplanting. De prostaat heeft de eigenaardige eigenschap dat hij vanaf de puberteit gaat groeien. Dit gebeurt onder invloed van hormonen. Bij 30 procent van de mannen leidt dit tot een dusdanige vergroting dat ze er last van krijgen, hoewel het dan wel nog gaat om een goedaardige vergroting. Meestal gebeurt dit vanaf het vijftigste levensjaar. Ruim zesduizend keer per jaar wordt een kwaadaardige vergroting geconstateerd: prostaatkanker. Dit gaat voor 2/3 om mannen ouder dan zeventig jaar. Tenslotte kan er ook sprake zijn van een ontsteking van de prostaat (prostatitis). De oorzaak hiervan is vaak gelegen in een blaasontsteking of urineweginfectie. Ook dit treedt voornamelijk op na het vijftigste levensjaar.

Terug naar boven

Oorzaken van prostaatklachten

 

Prostaathypertrofie is een goedaardige prostaatvergroting zonder toename van het aantal prostaatcellen. De oorzaak hiervan is niet precies bekend. Prostaathyperplasie is een goedaardige vergroting van de prostaat als gevolg van toegenomen aantal prostaatcellen, meestal bij mannen ouder dan 50 jaar. De klachten zijn sterk afhankelijk van de omvang van de prostaatvergroting. Mogelijke oorzaken van prostaathyperplasie zijn onder andere een toename van de omzetting van het mannelijk geslachtshormoon testosteron in dihydrotestosteron. Dihydrotestosteron stimuleert de deling van de prostaatcellen en daarmee de groei van de prostaat sterker dan testosteron.
Wanneer er door een kwaadaardige toename van de celdeling prostaattumoren ontstaan, wordt gesproken van een prostaatcarcinoom of prostaatkanker. Een bacteriële, virale of schimmelinfectie die de prostaat via de urinewegen bereikt kan leiden tot een prostaatontsteking oftewel prostatitis, waarbij er pijn in de liezen, in het gebied tussen de penis en anus en de onderrug kan ontstaan. Andere verschijnselen zijn koorts en rillingen. Ook kan het zijn dat er uiteenlopende prostaatklachten ontstaan zonder duidelijke oorzaak. Dan spreekt men van prostatisme.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Behandeling van prostaatklachten

 

Bij symptomen van prostaatklachten is het over het algemeen belangrijk zo snel mogelijk een dokter of een ziekenhuis te bezoeken. Dit vanwege het feit dat hoe sneller men erbij is, hoe kleiner de kans dat de patient blijvende gevolgen zal ondervinden. Prostaathypertrofie, prostaathyperplasie of prostaatkanker kunnen onder andere worden aangetoond door metingen van de PSA-waarden in het bloedplasma. Tot de mogelijke behandelingen behoren onder andere de inname van medicijnen en een operatieve verwijdering van de prostaat. Deze behandelingen worden ook voorgeschreven bij prostatisme.

Bij prostatitis wordt aangeraden veel te drinken, warme zitbaden te nemen en regelmatig een prostaatmassage te ondergaan. Ook veelvuldige zaadlozingen behoren tot de mogelijke behandelingen.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Medicijnen bij prostaatklachten

Er zijn diverse medicijnen die gebruikt kunnen worden bij prostaatklachten. Sommige dienen om de klachten te verminderen. Andere medicijnen doen de prostaat verkleinen. Bij prostatitis kunnen pijnstillers ingenomen worden, waaronder paracetamol en acetylsalicylzuur. Bij een bacteriële infectie kan een antibiotica als co-trimoxazol voor een periode van 30 tot 90 dagen gebruikt worden.

Ook zijn er verschillende plantaardige producten die worden gebruikt om plasproblemen te verminderen. Ze hebben weinig tot geen bijwerkingen en kunnen dan ook meestal veilig gebruikt worden, maar hebben niet bij elke patiënt dezelfde werking.

Terug naar boven

Meer weten over de prostaat

Uit onderzoek onder driehonderd Nederlandse mannen van 45 jaar en ouder, blijkt dat slechts 17 procent van de mannen weet waar de prostaat zich in het lichaam bevindt, namelijk vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen. De overige mannen weten het niet, noemen een foutieve plek of geven geen toelichting. Bovendien denkt 42 procent van de ondervraagde mannen dat een vergrote prostaat erectieproblemen geeft. Dit is onterecht, want over het algemeen geeft een vergrote prostaat geen aanleiding tot erectiestoornissen.

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock