Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Osteoporose

Wat is osteoporose?

Wat is osteoporose?

Osteoporose is een andere benaming voor botontkalking oftewel broze botten. Wat houdt dit precies in? Lees verder »

Wat is osteoporose?

Osteoporose is een andere benaming voor botontkalking oftewel broze botten. Bij osteoporose verloopt de afbraak van de botten in het lichaam sneller dan het lichaam nieuw bot kan aanmaken. Bij de afbraak van bot gaan belangrijke botmineralen zoals calcium verloren, waardoor de mineraaldichtheid van het bot geringer wordt, de structuur van het bot verloren gaat en het bot minder sterk wordt. Het bot wordt dan minder compact en kan gemakkelijker breken. Mensen met osteoporose hebben dan ook een toegenomen kans op botbreuken bij vallen, vooral van de pols, de heup en de ruggenwervels. Osteoporose is te herkennen aan verschijnselen als aanhoudende rugpijn, aanhoudende botpijn, een verhoogd calciumgehalte in het bloed en een verhoogd calciumgehalte in de urine.

Terug naar boven

Oorzaken van osteoporose

 

Osteoporose ontwikkelt zich geleidelijk bij het ouder worden. Tot het 25ste levensjaar is de botopbouw namelijk groter dan de botafbraak en worden de botten alleen maar sterker.  Daarna neemt de botdichtheid weer langzaam af. Bij mannen gaat dit geleidelijk. Bij vrouwen zien we na de overgang gedurende enkele jaren een snelle afname, omdat de aanmaak van nieuw bot dan sterk afneemt. Dit laatste wordt ook wel postmenopauzale osteoporose genoemd. Een verstoord evenwicht tussen calciumopname, botopbouw en botafbraak bij ouderen van ongeveer 70 jaar en ouder noemen we seniele osteoporose.

Behalve veroudering zijn andere mogelijke oorzaken van osteoporose weinig lichaamsbeweging of langdurige bewegingloosheid, een tekort aan calcium en/of vitamine D, een te laag lichaamsgewicht, roken en alcoholmisbruik. Ook bepaalde ziekten zoals schildklieraandoeningen en bepaalde medicijnen kunnen osteoporose veroorzaken. In het laatste geval spreekt men van secundaire osteoporose. 

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Medicijnen bij osteoporose

 

Medicijnen ter voorkoming van osteoporose zijn meestal niet nodig. Wel kan extra inname van calcium en vitamine D de botdichtheid bevorderen. De medicijnen die de botten toch wat sterker lijken te kunnen maken, moeten gedurende circa drie jaar worden ingenomen en kunnen bijwerkingen hebben, vooral in de slokdarm en de maag. Daarnaast is er een groep medicijnen die lijkt op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.

Natuurlijke oestrogenen spelen bij de vrouw een zeer belangrijke rol bij onder andere de calciumstofwisseling en de botsterkte. Oestrogeen wordt als medicijn vaak in de vorm van hormoonpleisters toegediend. Langdurig gebruik hiervan na de menopauze lijkt de kans op borstkanker echter te vergroten, terwijl enkele jaren na het staken van de oestrogeentherapie de beschermende werking ervan alweer verdwenen is. Tot deze laatste categorie medicijnen behoren ook combinaties van de twee hormonen oestrogeen en progestageen, evenals bisfosfonaten, die de afbraak van botweefsel remmen.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Osteoporose-behandeling

Het voorkómen van osteoporose begint al in de jeugd. Hoe sterker de botten dan zijn, hoe hoger de leeftijd zal zijn waarop eventuele klachten door broze botten ontstaan. Voor een goede opbouw van bot zijn calciumproducten zoals melk, kaas en yoghurt erg belangrijk. Als het lichaam te weinig calcium opneemt, bijvoorbeeld uit de voeding, dan kan de aanmaak van bot verslechteren. Vitamine D zorgt er bovendien voor dat het calcium goed opgenomen wordt in het lichaam. Vitamine D zit onder andere in melkproducten en margarine, en wordt tevens door het lichaam zelf aangemaakt onder invloed van zonlicht. Daarnaast werken botbelastende bewegingsoefeningen preventief, zoals traplopen, sporten en wandelen.

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock