Sommige medicijnen hebben verstopping als bijwerking. Gebruikt je zulke medicijnen? Dan is het belangrijk om met je huisarts te bekijken of je andere of minder van deze medicijnen kunt gebruiken. De behandeling van PDS met geneesmiddelen is slechts bij een gering percentage van de patiënten zinvol gebleken. Daarnaast is de effectiviteit van de meeste bij PDS voorgeschreven geneesmiddelen voor de brede PDS-patiëntengroep onvoldoende vastgesteld. Wanneer bij aanzienlijke pijnklachten de behoefte bestaat om pijnstillers te gebruiken, kunnen paracetamol of een NSAID worden ingenomen. Het nut van de meeste bij PDS voorgeschreven geneesmiddelen (zoals spasmolytica en laxantia) zijn voor de brede PDS-patiëntengroep onvoldoende onderbouwd.

Vezels

Als het niet goed lukt om voldoende vezels te eten, dan kun je als aanvulling psylliumvezelspsylliumvezelsof een preparaat met psylliumvezels gebruiken. Dit zijn natuurlijke vezels die ervoor zorgen dat de ontlasting meer vocht vasthoudt. Je krijgt daardoor meer en zachtere ontlasting. De darmen gaan daardoor beter werken. Neem deze middelen dagelijks bij je ontbijt of vaker (2-3 maal per dag) bij ernstigere verstopping. Na één tot drie dagen merkje dat de ontlasting op gang komt. Zorg dat je bij deze middelen voldoende drinkt (1,5 tot 2 liter per dag), anders kan de verstopping verergeren.

Klysma

Een micro-klysma werkt nog sneller om de ontlasting op gang te brengen. Dit is een kleine tube waarmee je een vloeistof (met daarin bepaalde zouten) in de anus brengt. De vloeistof maakt de harde ontlasting zachter en werkt als een soort glijmiddel. Een micro-klysma geeft meestal direct aandrang. Probeer de ontlasting een kwartier op te houden, dan kan de micro-klysma goed inwerken.

Lidocaïnezalf

Soms doet een scheurtje bij de anus pijn tijdens het poepen. In dat geval kun je een pijnverdovende lidocaïnezalf op de anus smeren. Een andere optie is nitraatzalf, die de kringspier wat ontspant.

Chronische behandelopties voor PDS

Zelfhulpmethodes, bijvoorbeeld een gestructureerd zelfhulpboek of werkboeken en ontspannings-cd’s kunnen de zelfzorg ondersteunen. Overweeg wanneer obstipatie op de voorgrond van je PDS klachten staat psylliumvezels te gebruiken. Ook als diarree een belangrijk onderdeel van het klachtenpatroon bij PDS is, heeft het gebruik van psylliumvezels de voorkeur. Lactulose heeft bij PDS niet de voorkeur, vanwege de gasvorming in de darm (opgeblazen gevoel) die het als bijwerking heeft en daarmee de klachten van PDS kan versterken. Een evenwichtig voedingspatroon is heel belangrijk. Een diëtist kan je daarmee helpen .
PDS-klachten die erg veel impact hebben op de kwaliteit van leven, die langdurig niet gereageerd hebben op leefstijlregels en medicatie kunnen de hulp van een psycholoog overwegen. Een psycholoog kan je met de zogenaamde 'cognitieve gedragstherapie' leren om op een andere manier naar je klachten te kijken. Hij of zij leert je om op zo’n manier met je klachten om te gaan dat je er wat minder last van heeft. Je gedrag, gevoel en manier van denken kunnen daardoor veranderen. Deze veranderingen kunnen goed helpen om de klachten te verminderen.
Ook van hypnotherapie, door een psycholoog/hypnotherapeut met speciale kennis op dit gebied, kunnen PDS klachten . Tevens kunnen antidepressiva de PDS-klachten verminderen.
Ongerustheid kan ervoor zorgen dat je PDS klachten verergeren. Door de verergering van de klachten neemt de ongerustheid wellicht verder toe. De klachten en de zorgen hierover versterken elkaar. Samen met je huisarts kan je er aan werken om de neerwaartse spiraal waarin ongerustheid en klachten elkaar versterken zelf te doorbreken. Als je je zorgen maakt over je klachten, dan is het goed om hierover  met je huisarts in gesprek te gaan.

Voorkom vermijdingsgedrag

Probeer vermijdingsgedrag te verminderen. Als je bijvoorbeeld niet naar bijeenkomsten gaat omdat je niet zeker weet of daar wel een goed toilet in de buurt is, dan mis je misschien nuttige ontmoetingen of gezellige feestjes die je juist wat afleiding kunnen geven. Als je gestrest raakt wanneer je naar een onbekende omgeving moet, dan kunnen PDS-klachten verergeren. Probeer of je toch wat meer van die bijeenkomsten kunt meemaken. Bouw het op door bijvoorbeeld met iemand af te spreken dat je maar een halfuurtje naar een feest gaat. Durf gerust te vragen of er ergens, weg van alle drukte, een toilet is waar je zo nodig even naartoe kunt.
Voor meer informatie over medicijnen kun je advies vragen aan je huisarts en/of apotheker. Ook als verstopping opnieuw een probleem wordt, neem dan weer contact op met je huisarts.

Wanneer contact opnemen bij een prikkelbare darm?

Bel de huisartsenpraktijk:

  • als je bloed of slijm verliest met de ontlasting;
  • als je ontlastingspatroon opeens anders wordt dan je gewend bent;
  • als je onbedoeld veel afvalt.

Deze klachten horen niet bij PDS en er kan dan wat anders aan de hand zijn.