Kauwen op een takje, spoelen met zout, tandpoeder met kalk, fluoride, stokeren, flossen; er zijn al heel wat manieren bedacht om tandbederf te voorkomen. Maar het kan nog beter en dat moet. Als een tandarts een gat vult, blijven namelijk altijd bacteriën achter in het boorgat en tandvlees en die eten gewoon door. Verder heb je gedeeltes tussen tanden waar je niet kunt poetsen. Oudere gebitten hebben vele holtes tussen tanden en ook die krijg je niet helemaal schoon. Maar er gloort licht. Er zijn er maar liefst vier middelen in opkomst: enzymen uit zeewier, moleculen, zoethout en nanovullingen. Is kiespijn binnenkort verleden tijd?

Zeewier

Zeewierbacillen geven enzymen af die gebruikt worden om scheepsruimen mee schoon te maken. Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle, Engeland, ontdekten dat die enzymen ook tandplakbacteriën doden. Gewone tandpasta verwijdert de plak, maar laat schadelijke bacteriën zitten. Hierdoor ontwikkelen goede poetsers vaak toch cariës. De zeewierenzymen dringen door de plak en doden daar schadelijke bacteriën. En ze komen ook in de holtes waar tandenborstels moeilijk komen. Een perfecte aanvulling? “Dit is nog maar het experimentele stadium”zegt onderzoeker Jacubovics. “Voordat zo iets in de winkel komt, in tandpasta of mondwater, gaan vaak jaren heen’ zegt Jacubovics. Zullen we in de tussentijd dan maar op verse, rauwe zeewier kauwen?

Reddende moleculen

Chileense en Amerikaanse onderzoekers hebben patent gevraagd op een nieuw ontdekt molecuul dat de bacterie Streptococcus Mutans doodt. Deze bacterie breekt suikers af tot een laagje melkzuur dat het tandglazuur aantast. Ze noemen het Keep32, naar de 32 tanden in een mond. Verwerkt in voedsel of tandpasta, doet het zijn werk al in een minuut, zeggen ze, en blijft urenlang werkzaam. De onderzoekers zijn bezig tandpastaproducenten en zelfs snoepfabrieken over te halen het molecuul te verwerken. “Het zou in anderhalf jaar op de markt kunnen zijn” melden ze optimistisch. Als Keep32 echt werkt, dan kan het een keerpunt betekenen als je bedenkt hoeveel mensen cariës hebben. Tandbederf kan vele ontstekingsreacties veroorzaken in het hele lichaam en zelfs bijdragen aan dementie en hartaanvallen.

Zoethout

Amerikaanse wetenschappers ontdekten twee substanties in zoethout tandbederf en tandvleesontsteking. licoricidine en licorisoflavan A. De stoffen doodden twee belangrijke cariësbacillen en drie belangrijke bacillen in tandvleesontstekingen. De stoffen kunnen ook andere mondinfecties genezen, zeggen de onderzoekers. Zoethout tegen tandbederf is al een oude Chinese traditie. Chinese artsen passen zoethout ook toe bij problemen met de ademhaling en bij de spijsvertering. Drop eten? Kauw liever op een zoethoutje. De suikers in drop hechten zich aan het gebit, bovendien bevat veel drop in plaats van het werkzame zoethoutsap, anijsolie. En dat doet maar weinig voor je tanden.

Reddende vullingen

Er komen ook bacteriedodende vullingen aan die bovendien de tanden versterken met verse mineralen. Het enige wat vullingen normaal gesproken doen, is het bederf beperken. Deze nieuwe gaan actief voor je aan de slag. Onderzoeker Huakun Xu uit Maryland, Amerika: “Bij tandbederf lossen zuren de tandmineralen oplossen. Bacteriën scheiden die af. In een boorgat blijven altijd wat bacteriën zitten, en die gaan we nu ook aanpakken met de nanodeeltjes in deze nieuwe vullingen. Ook de prepareerstof voordat de vulling geplaatst wordt krijgt antibacteriële stoffen, net als de aanhechtstof. De vullingen zijn extra duurzaam. Ze bevatten het sterk basische ammoniak tegen de zuurvorming en moeten nog wel eerst getest worden in gebitten van mensen en dieren, voor ze op de markt komen.

Bronnen:

Medical Xpress, BBCNews

Lees ook:

Zo wordt het wel heel gemakkelijk: goedkope en schone zonne-energie van eigen dak

Drie natuurlijke middelen die je gebit gezond houden

Twee keer per dag tanden poetsen en andere tijdverspillers

hetkanWel brengt optimistische journalistiek die jou helpt duurzame keuzes te maken. Met nieuwsberichten, praktische tips, interviews, vermaak en inspiratie schrijven wij met een tiental bloggers hoe de wereld groener, eerlijker en leuker kan.

Vind ons leuk op Facebook