Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Grotere borsten betekenen grotere kans op borstkanker

Vrouwen met grotere borsten hebben ook een grotere kans op borstkanker, zo blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd onder 16.000 vrouwen. Hierbij ontdekten wetenschappers dat de genetische mutaties die bepalen of je wel of geen grote borsten hebt, ook van invloed zijn op het wel of niet ontwikkelen van de ziekte. Dit betekent in de praktijk dat vrouwen met een BMI van 25 of minder en een bh-maat van D of groter een grotere kans op borstkanker hebben dan vrouwen met hetzelfde gewicht en bh-maat A of kleiner.

Meest voorkomende soort kanker
In verschillende Europese landen, waaronder Engeland, is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker en wordt een op de acht vrouwen hier vroeg of laat mee geconfronteerd. Daarom wordt er veel onderzoek naar uitgevoerd. Het is echter voor het eerst dat zo'n duidelijke link kan worden gelegd tussen borstmaat en kanker. Wel moet er nog meer onderzoek worden uitgevoerd, om er precies achter te komen wat die link is. Het heeft in ieder geval te maken met oestrogeen, maar misschien ook met andere hormonen.

Verschillende oorzaken borstkanker
Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat borstkanker het gevolg kan zijn van overgewicht, alcoholgebruik en erfelijkheid. De borstmaat is echter maar gedeeltelijk erfelijk, wat betekent dat er nog meer factoren zijn die van invloed kunnen zijn. Ook daarom is meer onderzoek naar borstkanker gewenst.

Bron: Daily Mail

Foto: DixieBelleCupcakeCafe

Lees ook:

Breast Friend voor vrouwen met borstkanker
Dagelijks tomaatje helpt tegen prostaatkanker
Zorg bij borstkanker vaak onvoldoende

ADVERTORIAL

Lange- of kortetermijn anticonceptie: wat kies jij?

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie. Denk aan de pil, het condoom, en het spiraaltje.
De pil en het condoom bieden kortetermijn bescherming; de pil dient dagelijks geslikt te worden en het condoom moet voorafgaand aan de gemeenschap omgedaan worden.

Het spiraal is één van de anticonceptiemiddelen die langer werkt; als het spiraal eenmaal geplaatst is, is het - afhankelijk van de gekozen soort - vijf tot tien jaar effectief. Wil je meer weten over een langetermijn anticonceptie? Lees verder »

Terug naar boven

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock