Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Baby en koortslip

Een koortslip is zeer besmettelijk. Pasgeborenen tot de leeftijd van een maand kunnen ernstig ziek worden na contact met het herpesvirus. Zij kunnen dan binnen enkele dagen tot weken blaasjes op de huid of slijmvliezen krijgen. Of ze kunnen ziek worden (zonder blaasjes). Hierbij ontstaan verschijnselen als koorts, benauwdheid, slecht drinken, braken of sufheid.

De meeste moeders hebben tijdens hun leven al een herpesinfectie gehad. Zij geven tijdens de zwangerschap via het bloed beschermende antistoffen aan de baby mee.
Moeders die zelf geen herpesvirusinfectie hebben gehad, geven hun baby geen beschermende antistoffen tegen het herpesvirus mee. In dat geval is de pasgeborene extra kwetsbaar voor een herpesinfectie.

Bij mensen die nog nooit in hun leven een herpesinfectie hebben gehad zijn er geen antistoffen aangemaakt. Als een zwangere vrouw vlak voor de bevalling voor het eerst besmet raakt met het herpesvirus en als tijdens de geboorte besmetting van haar kind optreedt, kan dit leiden tot zeer ernstige ziekteverschijnselen (neonatale herpes), waarbij niet altijd blaasjes aanwezig zijn. Raadpleeg bij twijfel altijd uw arts in geval van blaasjes en/of ernstige ziekteverschijnselen bij een pasgeborene. Baby's kunnen ernstig ziek worden van het herpes simplex virus. Bij baby’s kunnen naast de huid, ook de ogen, hersenen en andere inwendige organen geïnfecteerd raken. Als dit niet wordt behandeld kan het lijden tot blijvende restverschijnselen of zelfs de dood. Baby’s kunnen besmet raken wanneer de moeder voorheen al eens is besmet met genitale herpes of door mensen met een koortslip/ koortsuitslag. Vermijd dus direct contact met een baby als je last hebt van een koortslip.

Probeer dan ook besmetting van een pasgeboren baby te voorkomen. Bijvoorbeeld door de baby niet te kussen als u zelf een koortslip heeft en ook niet te laten kussen door iemand anders met een koortslip. Zorg ook voor strikte hygiëne als iemand met een koortslip de baby verzorgt: was de handen goed voorafgaand aan contact met het kind en draag een mondkapje als de blaasjes nog niet zijn ingedroogd.

  • Zorg daarom dat u baby's niet kust als u een koortslip heeft.
  • Was uw handen goed voordat u uw kind verzorgt.
ADVERTORIAL

Sorefix

SoreFix is een product op basis van zink dat een koortslip kan voorkomen en behandelen. SoreFix Prevent koortslip balsem voorkomt een koortslip en SoreFix Rescue koortslipcrème behandelt een koortslip. Beide producten zijn op basis van zink in een vette vorm. De producten bevatten daarnaast ook een hoog UV-filter, SPF30.

SoreFix Rescue koortslipcrème kan gebruikt worden in alle fases van een koortslip, van tinteling tot korstjes. Het verkort de duur van de koortslip en zorgt er ook voor dat je er minder last van hebt.

SoreFix Prevent koortslip balsem bevat naast een hoog UV-filter, SPF30,  diverse verzorgende bestanddelen, waaronder vitamine E. Het vormt een barrière voor invloeden van buitenaf en zorgt dat de lippen in goede conditie blijven.

Na openen zijn de producten nog 1 jaar houdbaar.

SoreFix is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Terug naar boven

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock