Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Zwemmen is beste sport voor het hart

Sporten is goed voor je hele lijf, maar als het gaat om je hart, dan kun je het beste gaan zwemmen. Uit onderzoek blijkt dat zwemmen de bloeddruk verlaagt en dat het het hart beter beschermd dan alle andere manieren van bewegen. Aan het onderzoek werkten 43 oudere volwassenen mee. Zij hadden allemaal last van een hoge bloeddruk. De helft van de groep zwom gedurende een periode van drie maanden elke week een paar keer baantjes in het zwembad, terwijl de andere helft geen extra activiteiten ondernam.

Resultaten
De mensen die regelmatig gingen zwemmen, merkten een aanzienlijk verschil. Dat gevoel werd ook ondersteund door de onderzoeksresultaten: de bloeddruk van de zwemmers daalde gemiddeld met negen procent. Ook werden de aders bij het hart flexibeler, waardoor het makkelijker bloed rond kan pompen. Verder verbrand je met zwemmen ongeveer evenveel calorieën als met joggen, maar zorgt het voor minder spanning op de gewrichten.

Ontspannende werking
Volgens de onderzoekers is zwemmen vooral heel goed voor je omdat het verschillende spiergroepen tegelijk traint. Ook heeft het een ontspannende werking en helpt het tegen stress. Ook niet onbelangrijk: bijna iedereen kan deze sport beoefenen, ook mensen die last hebben van rugpijn of zere heupen of knieën. Uiteraard is het wel belangrijk om voor je gaat zwemmen eerst te overleggen met je huisarts, zeker als je een (chronische) aandoening hebt. 

Bron: CBS, PatriotLedger.com

Foto: mikebaird, Flickr.com

Lees ook:

Olijfolie verkleint de kans op een hartaanval
Opwarming zeewater maakt mensen ziek
Astmamedicijnen voortaan verkrijgbaar in supermarkt

Like ons op Facebook en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock