Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Erectie problemen

Wat is een erectiestoornis?

Wat is een erectiestoornis?

Wanneer kan het een erectiestoornis genoemd worden? Lees verder »

Wat is een erectiestoornis?

Een erectiestoornis of ED (erectiele disfunctie) wordt internationaal gedefinieerd als ‘het voortdurend of terugkerend onvermogen een erectie te krijgen of te houden voldoende voor seksuele activiteit’. De in de volksmond gebruikte term ‘impotentie’ wordt tegenwoordig als verouderd gezien.

Terug naar boven

Factoren bij een erectiestoornis

 

Bij een erectiestoornis kunnen verschillende factoren een rol spelen. De behandeling door de huisarts is gebaseerd op een inschatting van de overwegende factoren.

Wanneer de erectiestoornis vooral veroorzaakt lijkt door psychische factoren (psychogene ED) ligt de nadruk op begeleidende gesprekken. De huisarts kan deze gesprekken zelf houden of verwijzen naar een seksuoloog. Er kunnen ‘huiswerkopdrachten’ worden meegegeven, zoals het bijhouden van een erectiedagboek en het uitvoeren van streeloefeningen. Medicijnen zijn bij een psychogene ED vooral bedoeld als kortdurende ondersteuning. Wanneer relatieproblemen een rol spelen, zullen bij voorkeur geen medicijnen worden voorgeschreven.

Bij een overwegend lichamelijke oorzaak van de erectiestoornis (somatogene ED) bestaat de behandeling hoofdzakelijk uit medicijnen. De medicatie kan vergezeld gaan van gesprekken met de huisars of – na verwijzing – met een seksuoloog.

Terug naar boven

Behandeling van erectiestoornis

 

Als medicatie kan de huisarts middelen voorschrijven die de bloeddoorstroming in de penis bevorderen. De werking hiervan loopt, afhankelijk van het middel, uiteen van enkele uren tot langdurig. De middelen werken na ongeveer een half uur. Ook bij het gebruik van medicatie blijft seksuele opwinding en seksuele stimulatie noodzakelijk. De partner zal dan ook achter het gebruik van deze medicijnen moeten staan.

Als medicijnen niet in aanmerking komen of niet voldoende helpen, kunnen andere middelen worden ingezet. Naast hulpmiddelen die de seksuele prikkeling intensiveren, kan een elastische penisring of een vacuümpomp worden voorgeschreven. De huisarts kan ook naar een uroloog verwijzen voor een behandeling met een intra-urethrale stift of voor intracaverneuze injecties. Bij gebruik van een intra-urethrale stift wordt een staafje met de stof alprostadil in de plasbuis gebracht. De erectie volgt dan binnen vijf tot tien minuten en houdt een half tot een heel uur aan. Bij intracaverneuze injecties wordt een medicijn (fentolamine/papaverine) in de zwellichaampjes van de penis gespoten. De gebruiker leert om deze injectie zelf toedienen met behulp van de auto-injectiepen (Andropen).

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Ziekte en erectiestoornissen

Sommige ziekten kunnen gepaard gaan met erectiestoornissen. Eén op de drie mannen met diabetes heeft te maken met erectiestoornissen. Bij mannen met diabetes kunnen erectiestoornissen zich gemiddeld tien jaar eerder voordoen dan bij mannen die geen diabetes hebben. Ook hart- en vaatziekten en COPD kunnen erectiestoornissen veroorzaken. Daarnaast kan medicijngebruik erectieproblemen veroorzaken.

Terug naar boven

ED: normaal ouderdomsverschijnsel?

Erectiestoornissen hangen samen met de leeftijd; hoe ouder, hoe vaker deze stoornissen voorkomen. Bovendien gaan erectiestoornissen op oudere leeftijd vaker samen met ziekte en medicijngebruik. Op basis van verschillende onderzoeken wordt aangenomen dat circa 14% van de mannen boven de 18 jaar een erectiestoornis heeft (4% bij 18-30 jaar, 40% bij 61-70 jaar). Wanneer erectiestoornissen van invloed zijn op de kwaliteit van leven, komt behandeling in aanmerking. Slechts een klein deel van de mannen met een erectiestoornis gaat daadwerkelijk naar de huisarts.

(Bronnen: NHG-Standaard Erectiele disfunctie; Diabetes Vereniging Nederland)

Terug naar boven

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock