Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Eczeem

Dé eczeempatiënt bestaat niet

Dé eczeempatiënt bestaat niet

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben op basis van biomarkeronderzoek vier verschillende types eczeem geïdentificeerd. Lees meer >>

ADVERTORIAL

Jeukstillende crème: onmisbaar bij eczeem

Soms zie je de eczeem alleen. Op andere momenten lijkt de jeuk niet te stillen. Niet echt praktisch als je nog van alles te doen hebt. Of erger nog: op je werk een belangrijke bespreking of presentatie hebt. Jeukstillende crème kan uitkomst bieden.

Je koopt je zelfzorggeneesmiddelen voordelig en snel via Gemakkelijk Gezond. Deze online drogist heeft meer dan 70.000 artikelen in het assortiment en biedt altijd scherpe prijzen. Bij bestellingen vanaf € 49 is de verzending gratis. Plaats nu je bestelling en zie zelf hoe makkelijk dit gaat.

Terug naar boven

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening met jeuk, roodheid, bultjes en zwellingen. Eczeem kan vooral ouders van jonge kinderen tot wanhoop drijven. Het kind heeft veel last heeft van de jeuk en het eczeem lijkt maar niet te verdwijnen. Op jonge leeftijd gaat het om atopisch of constitutioneel eczeem, later kan allergisch contacteczeem optreden. Maar ook op latere leeftijd kan nog atopisch eczeem ontstaan. Gelukkig verdwijnen de meeste en hevigste eczeemklachten vóór de volwassenheid.

Terug naar boven

Atopisch eczeem

 

Bij atopisch eczeem is er een aangeboren overgevoeligheid van de huid voor stoffen die in het voedsel kunnen voorkomen (voedselallergenen) of stoffen in de omgeving (inhalatieallergenen). De erfelijke aanleg speelt een rol, maar de precieze oorzaak is niet bekend. Deze vorm begint vaak al in het eerste levensjaar.

Atopisch eczeem kan samengaan met de aanleg voor astma en hooikoorts. In dat geval spreekt men van een atopisch syndroom.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Symptomen van eczeem

 

De jeuk bij eczeem kan bijna ondraaglijk zijn. Andere verschijnselen zijn roodheid (erytheem), zwellingen (oedeem), bultjes (papula), vochtblaasjes (vesiculae) en vochtafscheiding (bij ‘nattend eczeem’). Door krabben raakt de huid nog meer beschadigd. In de chronische fase ontstaan huidschilfers, korstjes en kloofjes. De huid wordt dikker, grover en rimpeliger.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Contact eczeem

Contacteczeem ontstaat door regelmatig contact van de huid met prikkelende of irriterende stoffen (allergenen). Er bestaan verschillende vormen van contacteczeem. Bij allergisch contacteczeem wordt het eczeem veroorzaakt door contact van de huid met allergenen, stoffen waarvoor men gevoelig kan worden. Bij irritatief contacteczeem wordt de normale huid regelmatig geïrriteerd door regelmatig wrijven en drukken. Hierdoor vermindert de natuurlijke afweer van de huid en kan na verloop van tijd op de plaats van irritatie eczeem ontstaan.

Bij ortho-ergisch contacteczeem reageert de huid op bepaalde giftige stoffen (intoxicatie), zoals nikkel of chroom. Hierdoor vermindert de natuurlijke afweer van de huid en kan na verloop van tijd op de plaats van de intoxicatie eczeem ontstaan.

Terug naar boven

Eczeembehandeling

Eczeem gaat vaak samen met een extreem droge huid. Het is belangrijk om de huid vet en vochtig te houden met een vettende crème of zalf en eventueel een vettende badolie. Voorkom verdere uitdroging van de huid door niet te lang of te warm te douchen en gebruik een zeepvervanger in plaats van zeep. Vermijd producten met alcohol die de huid uitdrogen. Tegen de jeuk kan een jeukstillende crème worden gebruikt. De arts kan een huidmiddel met of zonder corticosteroïde voorschrijven. Corticosteroïden zijn medicijnen die zijn afgeleid van het hormoon cortisol, dat afkomstig is uit de bijnierschors (schors = cortex). Deze middelen remmen de ontstekingsreactie van de huid.

Veel ouders zijn huiverig voor de bijwerkingen van hormoonzalf. Hormoonzalven bestaan echter in verschillende gradaties. Om de eventuele bijwerkingen te beperken, moet de zalf dun worden opgebracht.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is eczeem niet besmettelijk. Je hoeft dus echt niet uit de buurt te blijven van iemand die eczeem heeft.

Terug naar boven

Dauwworm bij baby's

Eczeem bij baby's wordt ook wel dauwworm genoemd. Dit eczeem valt op door de vochtige plekken, die wel aan dauwdruppels doen denken. De ‘worm’ in de term dauwworm heeft niets met wormen te maken, maar slaat op de ringvormige huiduitslag.

Terug naar boven

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock