Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hoeft maar 5% van de dagelijkse calorie-inname voor een volwassene te bestaan uit suiker. Dat staat gelijk aan zo'n 25 gram. Eerder adviseerde de WHO om van maximaal 50 gram, oftewel 10%, uit te gaan. De halvering van dit advies is met name gebaseerd op nieuw wetenschappelijk onderzoek, dat aantoont dat suiker niet alleen slecht voor de tanden is, maar ook de kans op obesitas vergroot.

'Tragisch'
Hoewel de meeste experts blij zijn met dit advies, had het wat hen betreft niet zo lang hoeven te duren. Katharine Jenner, voedingsdeskundige, zegt hierover: "Het is tragisch dat het de WHO 10 jaar gekost heeft om hun aanbeveling omtrent de suikerinname aan te passen. Dit zal astronomische gevolgen hebben voor de miljoenen mensen die te maken hebben met obesitas en diabetes type 2." Het nieuwe advies betekent wel dat er waarschijnlijk maatregelen getroffen zouden moeten worden. Nu komen volwassenen in Engeland bijvoorbeeld nog niet eens aan de 10%; zij zitten op 11,6%. Voor kinderen is dit zelfs 15,2%. Een suikertaks zou een mogelijke manier zijn om de inname van suiker verder in te perken.

Alle suikers tellen mee

Ook wie denkt weinig suiker binnen te krijgen, kan boven de aanbevolen 5% zitten. Alle suikers die je binnen krijgt tellen namelijk mee, ook die in fruit en vruchtensappen. De enige manier om wél aan de aanbeveling te doen, is door heel bewust met je dieet om te gaan. Een aantal handige tips:

  • Lees altijd etiketten: zelfs zo'n lekkere hartige mix voor de avondmaaltijd bevat vaak veel suiker
  • Drink water in plaats van fris of vruchtensappen
  • Kook zoveel mogelijk vers, zodat je zeker weet dat er geen suiker in je eten zit
  • Snoep minder, kies liever voor bijvoorbeeld een stukje komkommer of een wortel
  • Toch aan het snoepen en kun je niet stoppen? Drink een glas water en spoel de zoete smaak uit je mond. Grote kans dat je behoefte daarmee ook ineens een stuk minder is.

Bron: BBC Health