Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Darmen

De Darmen

De Darmen

Onze darmen bestaan uit de dunne darm (ileum), de dikke darm (colon) en de endeldarm (rectum). Lees verder »

De darmen

Onze darmen bestaan uit de dunne darm (ileum), de dikke darm (colon) en de endeldarm (rectum). Er bestaat een groot aantal darmaandoeningen, variërend van betrekkelijk onschuldige diarree tot een ernstige ziekte zoals darmkanker.

Terug naar boven

Obstipatie en diarree

 

Sommige mensen zijn bezorgd over de juiste werking van hun darmen als ze een dag geen ontlasting hebben gehad. Ze denken dan meteen aan verstopping (obstipatie). De frequentie van de ontlasting kan per persoon sterk wisselen, van drie keer per week tot drie keer per dag. Een normale stoelgang wordt bevorderd door voldoende beweging, voldoende vezels in de voeding en voldoende inname van vocht.

Wanneer de ontlasting dun en waterig is, spreken we van diarree. De behandeling van diarree bestaat uit een dieet of het gebruik van stopmiddelen tegen de dunne ontlasting en de inname van extra vocht om uitdroging te voorkomen. Baby’s en ouderen lopen bij diarree het risico op uitdroging.

Om ernstig vochtverlies te voorkomen, kun je in de apotheek speciale rehydratie-oplospoeders kopen (ors-poeder).

Terug naar boven

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

 

Bij het prikkelbare darmsyndroom of PDS kun je last hebben van een acute of zeurende buikpijn, darmkrampen (afgewisseld met een rustige periode), diarree met slijm (geen bloed!) of verstopping (obstipatie). Andere verschijnselen zijn een opgeblazen gevoel in de buik, gasvorming, misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratiestoornissen, gewichtsvermindering en depressiviteit of angst. De klachten kunnen tijdelijk afnemen na de ontlasting.

De behandeling kan bestaan uit een aangepast dieet, voldoende lichaamsbeweging, stressreductie en medicijnen. De arts kan een keuze maken uit antidepressiva, anti-diarreemiddelen (bij waterdunne ontlasting), gladde-spierontspanners (spasmolytica), laxeermiddelen (bij obstipatie), serotoninereceptorblokkers en combinaties van deze middelen. De behandeling verschilt sterk per patiënt, afhankelijk van de aard van de klachten. Medicijnen kunnen PDS niet genezen.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Chronische darmontstekingen

Tot de ontstekingsziekten van de darmen (imflammatoire darmziekten) behoren de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte. Er worden antistoffen aangemaakt tegen de cellen in de wand van het spijsverteringskanaal. Hierdoor ontstaan chronische ontstekingen. De ontstekingen kunnen over de hele lengte van het maagdarmkanaal voorkomen, van mond tot anus. Omdat de ontsteking alle lagen van de darmwand kan aantasten, kunnen diepe zweren en fistels (pijpzweren) ontstaan. Op deze plekken kunnen op den duur door littekenweefsel vernauwingen en verklevingen in de darm ontstaan. Bij colitis ulcerosa is er ook sprake van een chronische darmontsteking, maar er zijn geen vernauwingen of verklevingen. De ontstekingen zitten alleen in de dikke darm.

De behandeling van een chronische darmontsteking bestaat uit medicijnen. Tijdens een periode van opvlamming kan de dosering tijdelijk worden verhoogd of kan een ander middel worden voorgeschreven. De arts kan een keuze maken uit milde ontstekingsremmers, krachtige ontstekingsremmers (corticosteroïden) of afweeronderdrukkende medicijnen (immunosuppressiva). Vrij nieuw is de behandeling met TNF-remmers, die via een infuus of een injectie worden toegediend.

Soms is een operatie noodzakelijk, waarbij de ontstoken darmgedeelten of de vernauwingen, verwijderd worden. Eventueel wordt een (tijdelijk) stoma aangelegd.

Terug naar boven

Bloed in de ontlasting

Bloed in de ontlasting is altijd een reden om naar de dokter te gaan. Dit kan wijzen op darmkanker, maar er kan ook een andere, meer onschuldige reden zijn.

(Bron: Maag-Lever-Darm Stichting)

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock