Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

COPD

Wat is COPD?

Wat is COPD?

Blijvende vernauwing van de onderste luchtwegen (= bronchiën) zonder dat er sprake is van ontsteking van de luchtwegen (zoals bij astma). Lees verder »

Wat is COPD?

De afkorting COPD (chronic obstructive pulmonary disease) komt van de Engelse term voor chronische obstructieve longziekte (COL). Bij COPD is er een blijvende vernauwing van de onderste luchtwegen (de bronchiën), waardoor iemand (ernstig) benauwd is. Om vast te stellen of iemand COPD heeft en in welke mate, wordt meestal een longfunctiemeting (spirometrie) gedaan. De ernst van de COPD wordt uitgedrukt volgens de GOLD-criteria. (GOLD staat voor Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease.) GOLD 1 betekent lichte COPD, GOLD 4 staat voor zeer ernstige COPD.

Terug naar boven

Bronchitis en longemfyseem

 

COPD is een verzamelnaam. De meest voorkomende vormen van COPD zijn chronische bronchitis en longemfyseem. Bronchitis is een ontsteking van de bekleding van de bronchiën. Chronische bronchitis is het gevolg van hardnekkige ontstekingen van deze luchtwegen. Er wordt voortdurend slijm geproduceerd en op den duur wordt de bekleding van de bronchiën dikker. Dit belemmert de uitstroom van lucht tijdens de ademhaling. Chronische bronchitis komt alleen bij volwassenen voor, niet bij kinderen.

Longemfyseem is een ziekte die de longblaasjes en de longblaaskanaaltjes vernietigt. Wanneer de longen hun elasticiteit verliezen, scheuren de longblaasjes en ontstaan er grote luchtholten. Deze holten verkleinen de oppervlakte die ons lichaam nodig heeft om zuurstof op te nemen en koolstofdioxide af te geven.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Symptomen van COPD

 

Hoesten – met of zonder het opgeven van longslijm – en kortademigheid (dyspnoe) zijn de belangrijkste symptomen van COPD. De aandoening begint vaak met een ‘rokershoest’: ’s ochtends na het opstaan, moeten de longen flink schoon gehoest worden. Ook valt de kortademigheid op bij activiteiten als traplopen.

De klachten nemen toe bij een verkoudheid. De capaciteit van de longen om zuurstof op te nemen gaat geleidelijk achteruit. Dit proces is helaas niet omkeerbaar. Uiteindelijk krijgt iemand met COPD ook last van benauwdheid als hij rustig op de bank zit. Lichamelijke inspanning wordt een steeds groter probleem en de patiënt vermagert en verzwakt.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Oorzaken van COPD

COPD wordt veroorzaakt door:
1) tabak
2) astma
3) blootstelling aan luchtverontreiniging thuis en op het werk
4) erfelijke factoren
5) infecties van de luchtwegen

Roken is de belangrijkste oorzaak van chronisch obstructieve longziekten. Ook als al COPD gediagnosticeerd is, kan het nog lonen om te stoppen met roken. Stoppen met roken is dan ook onderdeel van de behandeling.

Terug naar boven

COPD-behandeling

De behandeling is sterk afhankelijk van de aard en de ernst van de aandoening. Net als bij astma is het belangrijk om het inademen van prikkelende stoffen zoals sigarettenrook te voorkomen.

De medicatie bij COPD bestaat uit astmamiddelen en COL-middelen, waaronder luchtwegverwijdende middelen (broncho-spasmolytica) en longslijm-oplossende middelen (mucolytica). Een inhalatiecorticosteroïd zoals bij astma meestal wordt voorgeschreven, wordt bij COPD veel minder vaak voorgeschreven.

Terug naar boven

Verschil tussen astma en COPD

Astma begint meestal op jonge leeftijd, COPD begint meestal na het veertigste jaar. Bij astma is de longfunctie overwegend normaal; een eventuele vermindering is nog omkeerbaar. Bij COPD is de longfunctie blijvend verminderd. De belangrijkste risicofactor voor COPD is roken, bij astma speelt de atopische aanleg een rol. Iemand met astma heeft soms last van hoesten, kortademigheid, een piepende ademhaling; iemand met COPD heeft altijd last van deze klachten.

Terug naar boven

Meer over COPD

Naar schatting lijdt circa 2% van de Nederlandse bevolking aan COPD. Bij ouderen kan dat oplopen tot 17%. Eind 2007 waren er 323.6000 mensen met gediagnosticeerde COPD.

(Bronnen: NHG-Standaard COPD, Astmafonds; RIVM, NVT 2010.)

Meer weten over COPD? Stel en beantwoord vragen op het subforum COPD.

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock