Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Constitutioneel eczeem is erfelijk

In bepaalde families komen eczeem of andere atopische aandoeningen vaker voor, net zoals astma, hooikoorts en andere allergieën. Desondanks is niet bekend wat de oorzaak van atopische dermatitis is,  vaak blijkt er wel sprake van erfelijke aanleg.

De rol van deze allergische factoren zijn meestal niet duidelijk. Maar bij een groot deel van de patiënten met constitutioneel eczeem speelt sensibilisatie een rol. Dat wil zeggen dat in het bloed antistoffen worden aangemaakt tegen stoffen uit de omgeving. Dit is inzichtelijk te krijgen met een huidtest en/of bloedonderzoek. Die sensibilisatie wordt veroorzaakt door inhalatieallergenen; stoffen die met de ademhaling het lichaam binnenkomen. Voorbeelden van inhalatieallergenen zijn huisstofmijt, stuifmeel van grassen en bomen en huidschilfers van honden en katten. Anderzijds wordt de allergische reactie op de huid veroorzaakt door voedselintoleranties:

  • Lactose intolerantie
  • Glutenintolerantie
  • Salicylaat intolerantie
  • Histamine intolerantie

De aanwezigheid in het bloed van antistoffen tegen bepaalde allergenen betekent niet dat iemand ook werkelijk allergisch reageert op de betreffende stoffen. Tegenwoordig wordt aangenomen dat een allergie voor inhalatieallergenen of voedselallergenen niet de oorzaak is van constitutioneel eczeem.

Het is niet duidelijk in hoeverre contact met deze stoffen het eczeem kan verergeren. Zo blijkt dat het verminderen van de blootstelling aan huisstofmijt geen verbetering geeft van het eczeem bij mensen met een aangetoonde allergie voor huisstofmijt. Het constateren van een allergie voor huisstofmijt heeft dan ook geen gevolgen voor de behandeling.
Omdat ook van andere stoffen in de omgeving en van voedsel onvoldoende duidelijk is of deze een rol spelen bij het onderhouden of verergeren van eczeem, staat de zin van onderzoek naar allergieën bij mensen met constitutioneel eczeem ter discussie. Op de zuigelingenleeftijd hebben kinderen met constitutioneel eczeem soms een voedselallergie. Op deze leeftijd kan een voedselallergie het eczeem verergeren en daarom kan het soms wel zinvol zijn om onderzoek naar allergieën te doen.

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock